Anita Šupe

Anita Šupe

“Živimo u vremenu kada ljudi sve više postaju svjesni važne uloge prehrane za zdravlje. No, u džungli dostupnih informacija nije se lako snaći niti se jedan model prehrane može primijeniti na sve. Koliko god da svi funkcioniramo na istom principu ipak smo svatko jedinka za sebe sa različitim tjelesnim predispozicijama.”

“Mozak se sastoji od sedamdeset posto masnoće, zato mu je ne treba uskratiti jer mu je potrebna za rad! Naravno, to moraju opet biti “zdrave” masnoće kako ne bismo za pola sata bili ponovno gladni.”

“Malo znamo o onome što unosimo u tijelo. Tradicionalna, lokalno uzgojena hrana ključ je zdravlja. Ne treba nam nikakva egzotika, voće uvezeno iz dalekih zemalja, nego ono što možemo kupiti na tržnici od pouzdanih uzgajivača iz naše sredine – podsjetila je Šupe na iskonsko pravilo, kao i na činjenicu da je nekoliko mitova, poput onoga o kolesterolu, pušteno u javnost poput babaroge da ljude prestraši, a sve u svrhu ostvarenja profita.”

Što kaže o ghee-u…

“Maslo (pročišćeni maslac, ghee)

Neki ljudi su osjetljivi na mliječne proizvode. Alergiju obično izaziva mliječni protein kazein iz pasteriziranog mlijeka, a netolerancija se odnosi na mliječni šećer laktozu, kod osoba kojima nedostaje enzim laktaza pomoću kojeg se razgrađuje mliječni šećer. Maslac sadrži 80% mliječne masti, ali i manji postotak mliječnog proteina i mliječnog šećera. Ako napravimo maslo, uklanjamo protein i laktozu i ostaje samo 100 % čista mliječna mast koju dobro podnose i oni koji su osjetljivi na ostale mliječne proizvode. Maslo je tekuće kao ulje i može se čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Ima dugu trajnost i pogodno je za prženje jer je stabilno na visokoj temperaturi…”

Anita Šupe,
nutricionistkinja
autorica knjiga : “Istine i laži o hrani” i “Prva hrvatska LCHF kuharica”

Saznajte više:

Pošalji dalje: