funkcionalna hrana

Funkcionalna hrana

Tijekom posljednjeg desetljeća znatno su se promijenili zahtjevi potrošača u području proizvodnje hrane, jer sve više vjeruju da hrana izravno pridonosi njihovom zdravlju.[1],[2] Tako hrana ne služi samo da bi utažila glad i osigurala potrebne nutrijente već i da bi poboljšala fizičko i psihičko blagostanje.[3],[4]

Izraz „funkcionalna hrana“ prvi je put upotrebljen 1984. godine u Japanu.[5] Nastao je kao rezultat istraživanja o odnosu prehrane, senzornog zadovoljenja, obogaćivanja i prilagođavanja fizioloških sustava, u cilju definiranja prehrambenih proizvoda obogaćenih posebnim sastojcima koji imaju povoljne fiziološke učinke.[6]

Postojeća literatura nudi različite klasifikacije funkcionalne hrane, no one se, u grubo, svode na hranu koja:

  • poboljšava opće stanje organizma (npr. prebiotici i probiotici),
  • smanjuje opasnosti od pojave nekih bolesti (primjerice proizvodi za snižavanje kolesterola),
  • koristi se u liječenju nekih bolesti
  • olakšava svakodnevni život (kao proizvodi bez laktoze ili bez glutena).[7],[8],[9],[10]

Funkcionalna hrana najrasprostranjenija je u mliječnoj, konditorskoj, pekarskoj, prehrambenoj industriji, industriji dječje hrane i bezalkoholnih pića.

Tekst By: Hrvoje Sarajlija


LITERATURA:

[1]Mollet, B., & Rowland, I. (2002). Functional foods: at the frontier between food and pharma. Current Opinion in Biotechnology, 13, 483-485.

[2]Young, Y. (2000). Functional foods and the European consumer. In J. Buttriss, & M. Saltmarsh (Eds.), Functional foods. II. Claims and evidence. London: The Royal Society of Chemistry.

[3]Menrad, K. (2003). Market and marketing of functional food in Europe. Journal of Food Engineering, 56, 181-188.

[4]Robertfroid, M. B. (2000a). Concepts and strategy of functional science: the European perspective. American Journal of Clinical Nutrition, 71, 1660-1664.

[5]Hardy, G. (2000). Nutraceutical and functional foods: introduction and meaning. Nutrition, 16, 688-698.

[6]Kwak, N. S., & Jukes, D. J. (2001). Functional foods. Part 1. Thedevelopment of a regulatory concept. Food Control, 13, 99-107.

[7]Mark-Herbert, C. (2004). Innovation of a new product category – functional foods. Technovation, 24, 713-719.

[8]Menrad, K. (2004). Innovations in the food industry in Germany.Research Policy, 33, 845-878.

[9]Side, C. (2006). Overview on marketing functional foods in Europe. InFunctional food network general meeting.

[10]Kotilainen, L., Rajalahti, R., Ragasa, C., & Pehu, E. (2006). Healthenhancing foods: Opportunities for strengthening the sector indeveloping countries. Discussion Paper 30. Washington, DC:World Bank.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *