KEMIJSKA POZADINA MASTI

Masti su se dugo percipirale kao loša komponenta hrane. Razlog zašto su neko vrijeme smatrane lošima je bilo zbog loše provedenih eksperimenata, potpomognuto senzacionalističkim naslovima u medijima koji su dali još neralniju sliku stvarnosti.  Međutim, provedeno je dovoljno kvalitetnih znanstvenih istraživanja koja pokazuju da se ne treba bojati masti, već naprotiv ističu njihove benefite. Masti su potrebna komponenta prehrane, a … Više

Je li kalorija zaista kalorija?

Je li kalorija zaista kalorija, tj. postoje li razlike u promjenama tjelesne mase ovisno o tome iz kojeg izvora (ugljikohidrati, proteini, masti) dolaze kalorije? Kako stvari stoje, istraživanja na ovu temu provedena su još 1932. i 1956. godine. Prvo su 1932. godine Lyon i Dunlop proveli istraživanje pod nazivom „THE TREATMENT OF OBESITY: A COMPARISON OF THE EFFECTS OF DIET … Više