Ghee i naša tradicija

Maslo kao dio naše tradicije

U pojedinim krajevima Hrvatske, mnoga su domaćinstva, vrijednim rukama naših baka, od davnine oplemenjena mliječnim maslom. Želeći sačuvati veću količinu maslaca koja se nije mogla odmah potrošiti ili se trebala spremiti za „crne dane“, naše su bake strpljivim prokuhavanjem maslaca produljivale njegov rok trajanja. Cijeli se postupak pripravljanja, tj. pročišćavanja, odvijao bez dodatnog filtriranja, kako se niti jedan hranjivi sastojak ne bi morao baciti. Tako prokuhani maslac nazvale su maslo, te ga mudro koristile kao preljev za poboljšanje okusa jednostavnim jelima, a istovremeno intuitivno znale da će maslom obogaćena hrana dati više snage nejakoj dječici, neumornim poljodjelcima i starijim ili bolesnim ukućanima.

ghee-zut-kao-zlato

Iako potiće od iste sirovine (mliječnog maslaca), postoji znatna razlika između ghee-a i masla, više o tome pročitajte ovdje.