Ghee u kulinarstvu

mrkva i prokulice

4-seasons ghee za sva godišnja doba!

Pravi kulinarski znalci koriste ghee kao osnovu za pripremu jela, dodatak jelima radi punoće okusa i mirisa ili prženja začina.

Ukusan je kao namaz na kruhu ili prepečencu, u zobenoj kaši, žgancima, mlincima, krumpiru, tjestenini ili  riži; dodaje okus i osobitu aromu juhama, varivima i umacima. Odličan je kod pirjanja, pećenja, pohanja,  pripreme slanih i slatkih jela, kruha, kolača, keksa, palačinki te svake druge primjene kao zamjena za razna ulja, maslac ili margarin.

Podjednako primjenjiv za pripremu svih vrsta jela.

Ima dugi rok trajanja i stabilna je masnoća koja prilikom prženja dobro podnosi visoke temperature (njegova točka dimljenja je između 250°-260°C), dok je većini biljnih ulja granica do 200°C. Ne otpušta slobodne radikale i svakodnevna je namirnica za sve one koji paze na svoje zdravlje i bitno im je što jedu. Pogodan je za sve životne dobi i radi lake probavljivosti dobro ga podnose mala djeca, kao i stariji ljudi.Budući da mu je okus pun i izrazit, može ga se upotrijebiti manje nego ulja.

Ghee se može prilično dugo skladištiti radi niskog udjela vlage, ali i radi mogućih antioksidacijskih svojstava. Pri sobnoj temperaturi može se čuvati 6-8 mjeseci, no preporučuje se čuvanje na temperaturama ispod 20˚C (van den Berg, 1988.; Rajorhia, 1993.; Sserunjogietal., 1998.).

Pročitajte više u našoj rubrici RECEPTI