Zašto je Ghee dobar?

Dobrobiti
Ghee povećava hranjivu vrijednost hrane. Prema analizi Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba „Andrija Štampar“ghee „people2people d.o.o. Zagreb“ na 100 g masla sadrži:

energetsku vrijednost od 895,5 kcal/3681,5 kJ
bjelančevine < 0,5 g
ugljikohidrate < 0,35 g
99,5 g masti (od toga zasićene masne kiseline 73,4 g)

Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina (CLA), te kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina doprinose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi (Park, Haenlein; MilkandDairy Products in Human Nutrition: Production, Compositionand Health, Wiley&SonsLtd., 2013.).
Sadrži minimalno 99,6% mliječne masti, 0,4% slobodnih masnih kiselina i ne više od 0,1% vlage. Ne sadrži laktozu.

Poznato je da ghee sadrži nekoliko zasićenih i nezasićenih masnih kiselina koje ulaze u metaboličke procese i:
Pomažu pri zacjeljivanju rana i opeklina
Pokazuju antiulkusna svojstva (pomažu u sprečavanju čira na želucu)
Učinkovite su pri liječenju očnih infekcija(Biyanietal.; 2011.)

Sadrži kratkolančane masne kiseline poput: maslačne, kapronske, kaprilne i kaprinske, koje su u nižim koncentracijama nego u maslacu, što gheeju omogućava:
dulje vrijeme skladištenja
laku probavljivost(Park &Haenlein, 2006.)

Sadrži polarne lipide koji imaju ulogu u:
smanjivanju kolesterola (podiže „dobar“ – HDL, smanjuje „loš“ – LDL kolesterol) i srčanih bolesti
antikancerogena svojstva iako im mehanizam djelovanja još nije poznat
baktericidna svojstva
prevenciji diabetesa
usporavanju Alzheimerove bolesti (Nilsson, 1969.; Noh&Koo, 2003.; Spitsberg,2005.)

Bogat je konjugiranim linolnim kiselinama (CLA) koje privlače pažnju znanstvenika radi:
prevencije diabetesa, pretilosti, ateroskleroze i mnogih drugih zdravstvenih problema
inhibiranja, usporavanja rasta više vrsta tumorskih stanica (debelog crijeva, dojke, probavnog trakta)
mogućnosti podizanja imuniteta, poboljšanja zdravlja kostiju (Miller etal., 2008; Wangetal., 2001.; Kelleyetal., 2007.; Ha etal., 1987; Benjamin &Spener, 2009)

Sadrži u vodi netopljive vitamine:
A, D, E, K korisne za imunološki sustav