Alkalna dijeta i pseudoznanost

Namjeravao sam pisati o ovome već neko vrijeme, ali me konačno potaknuo upit jednog od mojih čitatelja. Trudit ću se biti kratak, a odgovaram onda na daljnja pitanja u komentarima. Potičem diskusiju, ali naglašavam da ona zahtjeva znanstvene činjenice.

Pseudoznanost je skup tvrdnji i vjerovanja koje se prezentiraju kao znanstvene činjenice, iako one to nisu. Koriste se znanstveni termini u krivom kontekstu te se izvode nevaljali zaključci. Većina pseudoznanosti potječe iz vremena kada nisu bile dostupne određene istraživačke metode i instrumenti koje imamo danas. Tada su to bili pokušaji da se upozna svijet i razumije kako stvari funkcioniraju, ali u današnje vrijeme jedino služe dezinformaciji i pražnjenju novčanika neupućenih ljudi.

Alkalna dijeta… here we go… Cijela „brija“ kod alkalne dijete je vjerovanje da hrana koju pojedemo ima utjecaja na pH vrijednost krvi. Bez da previše kompliciramo, pH je mjera kiselosti. Vrijednost 7 je neutralno, ispod 7 je kiselo, a iznad 7 je bazično (alkalno, lužnato). pH vrijednost krvi je između 7,35 i 7,45. To je jako uzak interval te je on jako strogo reguliran trima sustavima: puferski kapacitet krvi, pluća, bubrezi.

Već mala odstupanja iz tog raspona dovode do problema, a mogu dovesti i do smrti. Stoga je apsurdno pomisliti da hrana koju unesemo može imati utjecaja na nešto ovoliko bitno. Potrebno je samo malo razumijevanja ljudske fiziologije kako bi se uvidjelo da ovo nema nikakvog smisla, ali budem se na brzinu osvrnuo na još par tvrdnji koje iznose pobornici alkalne dijete:

„’Kisela’ hrana dovodi do gubitka kalcija iz kostiju i uzrokuje osteoporozu.“ To naprosto nije točno, testirano je u brojnim studijama.
„Stanice raka rastu u kiseloj sredini.“ Rekli smo da je fiziološki pH između 7,35 i 7,45. To je blago alkalno. Tako je, stanice raka započinju razmnožavanje u alkalnoj sredini te tek onda sredina postaje kisela. Ovdje valja obratiti pažnju na uzročno-posljedičnu vezu: kiselost ne uzrokuje rak, već rak uzrokuje kiselost.

Izvori:
http://nutritionj.biomedcentral.com/…/10.11…/1475-2891-10-41
http://nutritionj.biomedcentral.com/…/10.1186/1475-2891-8-41
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22081694

Jedina obrana od pseudoznanosti je edukacija. To je područje gdje ja svojim objavama pokušavam načiniti barem malu razliku, barem u krugu ljudi do kojih dopirem. Stoga, ako smatrate da su moje objave dovoljno kvalitetne, potičem vas da mi pomognete da one dođu do što većeg broja ljudi.

I kao i svaki put do sada – hvala na čitanju.

Autor: Donat Rupčić
Možete me pratiti i kontaktirati putem Facebooka.
Još bi vas moglo zanimati: 10 osnovnih smjernica za gubitak masti