Najkraće objašnjenje o razlikama između Ghee-a i Masla i zašto osim porijekla sirovine i poistovjećivanja naziva to ipak nisu dva ista proizvoda možemo dati u jednoj rečenici;
Ghee je pročišćeni maslac, a maslo je pretopljeni maslac!
Maslo se dobija topljenjem, zagrijavanjem i kratkim kuhanjem maslaca i radio se je od davnina u nekim našim krajevima radi konzerviranja maslaca. U maslu ostaju prisutni mliječni proteini i mliječni šećeri, pa nije preporučljiv za ljude intolerantne ili alergične na mliječne proizvode. Maslo je ukusno i pogodno za pripremu hrane, mazanje kože i kose, tjemena glave, podmazivanje alata. U našim krajevima se puno koristio za nutritivno obogaćivanje prehrane naročito djece i starijih ljudi. Maslo se je koristilo i kao gorivo u lampama uljanicama.
Ghee se dobija dugotrajnim postupkom topljenja, kuhanja i odvajanja maslaca od vode i mliječnih bjelančevina kako bi se dobila čista mliječna masnoća bez vode, kazeina i laktoze kojih može u nekim slučajevima sadržavati samo u tragovima (manje od <0,5g/100g). Postupak traje satima, a ovisi o sadržaju vode u maslacu i količini koja se priprema.
Razlog zbog kojeg se ghee cijeni, osim primjene kod kuhanja i prženja na visokim temperaturama, svoje korijene vuće iz Ayurvedske medicine gdje ima nezamjenjivu ulogu u svim segmentima ljudskog zdravlja. Ako se pitate zašto, radi toga što je ghee po svom sastavu najčišća i ljudskom tijelu najsličnija masnoća koja ima sposobnost prodiranja u sve dijelove tijela gdje vrši pozitivan učinak na mnoge tjelesne i mentalne funkcije. Koristi se u brojnim tretmanima i ima ulogu hranjenja, čišćenja, podmazivanja, detoksificiranja tkiva…