Gheekice – kokice+ghee

GHEEKICE – kokice pripremjene na ghee-u!

Dobro poznata, voljena i zdrava grickalica može se pripremati i uz korištenje ghee masla i to na dva načina;
1. način
Kokice pečene na ghee-u, klasičan način: koristi se ghee kao podloga za pečenje.
Idealna je masnoća za pripremu kokica je jer osim odličnog okusa koji daje, ne zagara i ne dimi se radi visoke tolerancije na temperaturu koju podnosi, a kokice su mekane i mirisne čak i kada se ohlade.
Način pripreme: stavimo posudu na vatru, dodamo žlicu ghee-a i količinu kokica da pokrije dno. Neprestano miješamo u otkrivenoj posudi drvenom kuhačom dok kokice ne počnu pucati. Pokrijemo poklopcem, smanjimo vatru i čekamo dok ne prestanu pucketati, zatim ih prebacimo u zdjelu i posolimo.
2. način
Kokice pripremjene u aparatu za kokice. Kokice napravimo u aparatu kao i inače, a kada su gotove prelijemo ih rastopljenim ghee-em i posolimo.
U rastopljeni ghee možete umješati i razne začine po želji.

KUKURUZ KOKIČAR je jedina vrsta kukuruza koja „puca“ i tako stvara poznate omiljene grickalice. Ovu vrstu kukuruza su gajili Indijanci u Južnoj i Sjevernoj Americi. Prenošenjem i širenjem kukuruza u svijetu, povećava se i proizvodnja kokičara.
Raspucavanje zrna događa se kada je temperatura unutar zrna oko 177 stupnjeva celzija, pri čemu zagrijana voda u zrnu prelazi u paru koja stvara pritisak od oko 2.5 t/cm3 zbog čega dolazi do proširenja i puknuća zrna.
Zanimljiv i opširan članak o kokicama autora “Divine Energy Park” pročitajte ovdje!