Evo me s još jednim mitom, ovaj put se radi o alkalnoj prehrani. Razlog zašto se borim protiv ovakvih stvari je to što želim educirati ljude da ne padaju na gluposti. Dok se god netko fokusira na nebitne i izmišljene stvari, ne može se fokusirati na one stvari koje su zapravo bitne.
O čemu se tu uopće radi?
Krećemo od osnovne premise alkalne dijete. Pobornici kažu da hrana koju jedemo ima utjecaja na pH vrijednost organizma. Bez nepotrebnog kompliciranja, pH je mjera kiselosti. Vrijednost 7 je neutralno, ispod 7 je kiselo, a iznad 7 je alkalno. Kažu da nas neka hrana kiseli i da je to loše, a postoji i hrana koja nas alkalizira što je po njima korisno.
Fun fact: Jeste li znali da oni limun svrstavaju u „alkalne“ namirnice? Logika koju ti ljudi koriste je sljedeća: Idemo spaliti neku namirnicu i onda vidjeti kakav će pepeo ostati – kiseli ili lužnati. Vjerujem da vam zvuči smiješno, ali to je točno ono što su radili.
Promjena pH krvi hranom je nemoguća i bila bi iznimno opasna
Hrana koju unosimo NE može utjecati na pH našeg organizma! Postoji nešto što se zove homeostaza – održavanje stalnih uvjeta u organizmu. Tako se i pH vrijednost krvi održava u jako uskom intervalu. Da budemo precizni, pH vrijednost krvi je od 7,35 do 7,45. Tijelo ulaže konstantan rad kako bi održalo te uvjete, a u taj proces su uključeni i pluća te bubrezi. Čak i mala odstupanja iz tog raspona su opasna i dovode do problema, a mogu dovesti i do smrti. Trebalo bi nam zapravo biti drago da ne možemo hranom utjecati na pH organizma, meni definitivno jest.
Jedini pH na koji hrana može utjecati jest pH mokraće, a ona se zadržava u mokraćnom mjehuru i ne utječe na ostale organske sustave. Sama činjenica da pH mokraće može varirati jest pokazatelj koliko je naš organizam dobar u održavanju stalnih uvjeta u tijelu. Ako postoji višak nečega, u ovom slučaju kiseline, organi to rutinski izbacuju van.
Kao jedan od glavnih zdravstvenih problema, pobornici navode propadanje kostiju i osteoporozu. Na sreću, provedeno je dosta kvalitetnih znanstvenih studija na temu pa možemo sa sigurnošću reći da su u krivu. Studije jasno pokazuju da mlijeko, mliječni proizvodi te ostali životinjski izvori proteina nemaju negativan utjecaj na zdravlje kostiju. Štoviše, pogotovo u starijim populacijama, manjak proteina predstavlja veći problem za zdravlje kostiju od eventualnog „viška“.
Uzrokuje li kiselost rak?
Ah da… ne može se pisati o alkalnoj dijeti bez da se spomene rak. Ljudi kažu da stanice raka rastu u kiseloj sredini pa to mora značiti da je kiselost uzrokovala rak. Ovdje rade klasičnu logičku pogrešku i pokazuju svoje nepoznavanje teme o kojoj pričaju.
Istina jest da stanice raka rastu u kiseloj sredini, ali otkuda je ta kiselost došla? Ne, nije došla od hrane koju jedemo, to smo već objasnili – već je došla od samog raka! Brz rast stanica raka je ono što uzrokuje pojavu kiselosti. Stanice raka započinju svoj rast i umnožavanje pri normalnom pH (blago alkalna sredina), a tek onda ona postane kisela.
Da zaključimo priču o raku, naglasit ću još jednom uzročno-posljedičnu vezu ovdje: kiselost nije uzrok raka – već je rak uzrok kiselosti.
Možemo li naučiti nešto korisno od alkalne prehrane?
Alkalna prehrana se bazira na tome da se unosi puno povrća i određenog voća, a izbjegavaju životinjski proizvodi te žitarice. Sustavno isključivanje cijelih grupa namirnica bez opravdanog razloga se kosi s principima pravilne prehrane. To može lako rezultirati manjkom određenih nutrijenata i nije preporučljivo. Umjesto isključivanja, kod pravilne prehrane se treba fokusirati na uključivanje određenih (grupa) namirnica.
Neki ljudi se stvarno osjećaju bolje kada počnu prakticirati neki oblik „alkalne prehrane“, koliko god ona bila manjkava. Koristan učinak ovdje nije od toga da se izbjegavaju žitarice, mlijeko, meso, itd. – već povećan unos povrća i voća.
To je primjer onoga što sam rekao na početku da se ljudi trebaju prestati fokusirati na gluposti, a početi fokusirati na ono što je zapravo bitno. Nemojte se brinuti oko kiseljenja i alkaliziranja, vaše tijelo će se samo pobrinuti za to, a time i za vas. Ono na što se možete fokusirati je da svaki dan slijedite principe pravilne prehrane, kao na primjer da imate dovoljan unos povrća i voća.
Izvori:
- Tanis R Fenton, Suzanne C Tough, i dr. Causal assessment of dietary acid load and bone disease: a systematic review & meta-analysis applying Hill’s epidemiologic criteria for causality, Nutrition Journal, 2011 10:41,
- Tanis R Fenton, Andrew W Lyoni, i dr. Phosphate decreases urine calcium and increases calcium balance: A meta-analysis of the osteoporosis acid-ash diet hypothesis, Nutrition Journal 2009 8:41
- Tanis R Fenton, Andrew W Lyoni, i dr. Milk and acid-base balance: proposed hypothesis versus scientific evidence. Journal of the American College of Nutrition, 2011 Oct;30(5 Suppl 1):471S-5S.
- Hanley DA, Whiting SJ, Does a high dietary acid content cause bone loss, and can bone loss be prevented with an alkaline diet? Journal of Clinical Densitometry, 2013 Oct-Dec;16(4):420-5.
Objavljeno za: fitness.com.hr