Juha s vrganjima + ghee

Juha s vrganjima + ghee

…za grijanje i snagu u hladne dane

Sastojci:

žlica ghee-a
jedna glavica luka
dvije mrkve
zdjelica vrganja
sojino vrhnje za kuhanje
sol, čili, peršin

Priprema:

Na ghee-u lagano prepržite luk, dodate narezanu mrkvu, vrganje, sol, čili i malo vode te sve kuhajte na umjerenoj vatri . Nakon 10-15 min dodate vrhnje za kuganje, peršin i vode po želji te prokuhate još koju minutu. U gotovu juhu možete dodati još ghee-a po ukusu.
Dobar tek!

Zanimljivosti o gljivama:
Gljive su se jele još u starom Babilonu, Egiptu, Kini i Japanu, a voljeli su ih i Indijanci.
Kakve su to sve gljive bile, ne zna se točno, ali postoje zapisi o njihovoj uporabi.
Drevne civilizacije Inka i šamani u amazonskoj prašumi koriste određene vrste gljiva i danas u obredne svrhe.
Iako gurmani uživaju u svim jestivim gljivama, mnogima kod nas najdraži su vrganji. Oni su i najrasprostranjenija vrsta šumskih samoniklih gljiva na našim prostorima i upravo zato i izazivaju najveće povjerenje.
Vrganji u raznim kulinarskim kombinacijama mogu biti gozba za pamćenje.
Poseban specijalitet su narezani na srednje šnite i prepečeni na ghee-u, na umjerenoj vatri. Tako pripremljeni zadrže svoju punu aromu i mogu se servirati uz palentu ili bilo koji drugi prilog.

Mali savjet:
Vrganje prije pripreme možete obrisati vlažnom krpom ili ih kratko oprati pod tekućom vodom, ali ih ne namačite u vodu jer će je upiti previše i postati kašasti.
Ako imate veću količinu od trenutno potrebne možete ih narezane na šnite sušiti na suncu ili suhom zraku te dobro posušene spremiti u staklenke cijele ili samljevene. Kasnije vam mogu poslužiti za pripremu juha, rižota, tjestenina ili raznih umaka za dodavanje arome.