Kako da vaša forma preživi blagdane

Dolazi vrijeme kada “morate” jesti sve i svašta, i to u velikim količinama. Dobio sam dosta pitanja i od klijenata i od ljudi koji me prate što napraviti u ovom periodu pa da odgovorim svima ovim putem, a vjerujem da će i drugima koristiti. Objava je koncipirana kao pitanja i odgovori. 😉

”Što smijem jesti ovih dana?”
”Smije” se jesti sve, samo je pitanje količine. Jedu vam se neki kolači, jedite. To ne znači da uzmete zdjelu čokoladnih kuglica ispred sebe i idete se satrat. Možete probati od svakog kolača pomalo ako želite i nema nikakvog problema. A ako je netko razvio naviku da uopće ne jede takve stvari već godinama, još bolje. Ja sam uspio objasnit svojoj baki da više ne jedem te stvari, možete onda i vi svojoj.

“A što sa žgancima, mlincima, krumpirom, bućnicom,… i ostalim izvorima ugljikohidrata?”
Idemo to tretirati kao dan-dva nadupune ugljikohidrata, znam da ću to ja napraviti. Na prvome je mjestu zadovoljiti potrebu za proteinima, tu na scenu stupaju riba i meso. Smanjit ćemo unos masti i onda imamo više kcal na raspologanju da ih popunimo bakinim mlincima i štrudlom.

”Moja teretana ne radi 3 dana zaredom, što da radim?”
Odmori. Pusite one broscience priče da nikada ne smije proći više od 2 dana bez treninga. Tijelu treba odmora, pogotovo ako stalno trenirate na maksimumu mogućnosti. Ja osobno imam pravilo da čak uzimam po (skoro) tjedan dana pauze jednom u dva mjeseca i nakon toga se uvijek vraćam fizički jači i mentalno gladnji treninga.

”Idem na putovanje 2 tjedna, što da radim?”
Pitanje koje mi je uputio jedan klijent, primarni nam je cilj bio povećanje mišićne mase. Moj je prijedlog bio da sad na taj period iskoristimo za skidanje masnog tkiva. Iz kalorijskog suficita prelazimo u lagani deficit, prehrana se bazira na proteinima i mastima. Mišićna masa (a s time i bazalni metabolizam) na kojoj smo radili se pobrine za potrošnju kilokalorija. Ako je moguće, ubaciti u tom periodu jedan-dva full-body treninga u teretani u hotelu ili obližnoj teretani.

Mislim da sam sad odgovorio na sva pitanja, inbox mi je dosta zatrpan pa mi se iskreno neda otvarati još jednom sve poruke da nađem ako sam zaboravio koje. Još samo par stvari da ja nadodam na sve ovo.
Ako primjerice znate da vas na Božić čeka velika količina hrane za ručak, jednostavno smanjite doručak. Ja ću recimo za doručak pojesti 3-4 jaja, a ne 7-8 kao inače, te ću prepoloviti i unos sira i orašastih plodova – problem riješen. :’D

Kada stanete na vagu nakon para dana i ona pokaže dva kilograma više, nemojte paničariti. Kilogram masnog tkiva ima oko 7800 kcal i nema teorije da ste uspjeli napraviti suficit od preko 15 000 kcal u nekoliko dana. Natrpali ste se ugljikohidratima i solju koji su navukli vodu na sebe te vam je vjerojatno probavni trakt još uvijek pun jer niste stali s hranom zadnjih dana.
Za ljude koji treniraju s utezima, ovaj kratkotrajno povećani unos hrane čak će se pozitivno odraziti na snagu i mišićni rast.

Želim vam svima sve najbolje i hvala na čitanju.

Autor: Donat Rupčić
Možete me pratiti i kontaktirati putem Facebooka.
Još bi vas moglo zanimati: 10 osnovnih smjernica za gubitak masti