Kako je prehrambena industrija prebacila krivnju sa šećera na zasićene masti

Ne, ovo nije samo špekulacija ili neka teorija zavjere – to se zaista dogodilo! Prije tjedan-dva je objavljen rad u jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa koji analizira interne dokumente šećerne industrije i daje uvid u službenu komunikaciju između industrije i tima znanstvenika.

Mnogi ljudi koji su već ranije ušli u dubinu materije na temu povezanosti hrane i krvožilnih bolesti su intuitivno znali da je morala prehrambena industrija igrati ulogu u formiranju prehrambenih smjernica – kako drugačije objasniti razdor između stvarnog utjecaja pojednih nutrijenata na zdravlje i onoga što se servira javnosti?! Ali sada, konačno, postoje dokazi crno-na-bijelo tko je odigrao ulogu, kada je to krenulo te koliko je novaca bilo u igri!

Idemo ispočetka…
Zahvaljujući velikoj smrtnosti od krvožilnih bolesti u SAD-u 1950-ih godina, počela se intenzivno istraživati povezanost prehrane i spomenutih zdravstvenih problema. Do 1960-ih, istaknule su se dvije hipoteze koje su pokušavale objasniti uzrok bolesti: s jedne strane su bile zasićene masti i kolesterol, a s druge je strane bio šećer. Tu je situaciju iskoristila industrija šećera.

Počelo se objavljivati sve više studija koje su pokazivale da je šećer (prvenstveno fruktoza) glavni nutrijent odgovoran za bolest srca i krvnih žila, a to se nikako nije sviđalo šećernom lobiju. Oni su bili svjesni da bi prodaja njihovih proizvoda drastično pala ukoliko javnost sazna pravo stanje stvari. A s druge pak strane, kad bi uspjeli uvjeriti ljude da su masti zapravo uzrok svih problema, prodaja šećera bi čak i porasla.

Stoga je sakupljen tim znanstvenika koji su bili plaćeni da naprave meta-analizu koja bi išla u prilog šećeru. Dobili su upute da pažljivo proberu studije pomoću kojih mogu uz malo mašte i puno truda prikriti štetnost šećera te svu krivnju svaliti na zasićene masti i kolesterol. Taj je rad objavljen 1967., bez da je naveden izvor financiranja, te je u njemu kao zaključak pisalo: “Nema sumnje da je jedina izmjena koju treba uvesti u prehranu kako bi se smanjila smrtnost od koronarne bolesti srca smanjenje unosa kolesterola te zamjena zasićenih masti višestrukonezasićenim.”

Jedan od tih znanstvenika je postao predsjednikom odjela za prehranu na Harvardu. Drugi je bio postavljen na čelo vladine organizacije u SAD-u koja se bavi prehranom te je direktno utjecao na formiranje prehrambenih smjernica, slične onima koje su aktualne još i u današnje vrijeme. Svi ljudi odgovorni su dosad već mrtvi, ali njihov se utjecaj još jako osjeća i dan danas.

Tako je nekolicina ljudi zbog svoje pohlepe za novcem izravno utjecala na zdravlje cijele populacije tijekom gotovo pola stoljeća. SAD formira prehrambene smjernice – ostatak svijeta slijedi – te informacije se uče u školama i fakultetima – zato dobivate loše savjete na teme prehrane i zdravlja iz većine izvora.

Izvor sa svim detaljima, za one koje stvarno zanima:
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx…

Educirajte se sami iz kvalitetnih izvora, jer nitko neće brinuti za vaše zdravlje ako to ne radite sami. Zvuči okrutno, ali to je realnost. Razljutite se! Recite svima za ovo, natjerajte ih da pročitaju.

Like, Comment, Share, Follow.
Hvala na čitanju. 🙂

Autor: Donat Rupčić
Možete me pratiti i kontaktirati putem Facebooka.
Još bi vas moglo zanimati: 10 osnovnih smjernica za gubitak masti