Koju masnoću svakodnevno koristiti pri kuhanju? – Ghee

Savjet Dr. Meri Bura – liječnice koja kronične zdravstvene tegobe liječi promjenom prehrane i prirodnim dodacima prehrani

Dr. Bura  posebno se bavi problemima štitne žljezde, problemima debljanja, kroničnim umorom i detoksikacijom.

Kada je riječ o blagotvornom djelovanju na probavu putem svakodnevne prehrane, ghee je medju najboljima.

Mliječni maslac sadržan u ghee-ju jedan je od najbogatijih prirodnih izvora butirata – masne kiseline kratkog lanca koja uzrokuje regeneraciju stanica crijevnog zida.

Butirična kiselina balansira i jača dobre bakterije. Važna je za smanjenje rasta patogenih bakterija.

Zdrava crijevna flora djeluje preventivno na očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma.

Butirična kiselina uravnotežuje razine klorovodične kiseline u želucu, te indirektno smanjuje probavne želučane tegobe.

Ako nemate značajnijih zdravstvenih problema, ghee djeluje pozitivno na Vašu probavu jer poboljšava apsorpciju hranjivih tvari iz hrane a posebno vitamina A, K, E i vitamina D.

Kada se hrana termički obrađuje izrazito je bitno koliku temperaturu podnosi masnoća koja se koristi, odnosno koja joj je točka gorenja.

Neka ulja izgaraju već na niskim temperaturama i prilikom toga se razbijaju visokovrijedni fotonutrijenti koji se nalaze u njima, a masti počinju oksidirati i stvarati po zdravlje štetne slobodne radikale.
Iz tog razloga neka ulja nikada ne zagrijavamo, neka zagrijavamo na vrlo niskim temperaturama, a vrlo rijetka – kao ghee koji je termostabilna masnoća i čija vrijednost ostaje cjelovita i sigurna kao i u hladnom obliku.
Ghee podnosi visoke temperature prilikom termičke obrade do 250°C što mu daje prednost pred ostalim masnoćama, stoga je idealan za kuhanje, pečenje i prženje hrane. Moja je preporuka da hranu uvijek kuhate, rijetko pečete i nikad pržite – jer je tako probavljivija i zdravija.
Ghee je neutralnog okusa i koristi se podjednako za pripremu slanih i slatkih jela koja poboljšava i oplemenjuje.

Sa gheejem je vrlo jednostavno kuhati jer on je zamjena za razna ulja, maslac ili ne daj Bože margarin.

Probajte skuhati juhu i povrće sa ghee-jem na zdravstveno ispravan način;

1. Krem juha od tikve

Priprema: u hladnu vodu dodajte ispravno nasjeckan (https://www.youtube.com/watch?v=G-Fg7l7G1zw) 1 manji crveni luk, korjen peršina, korjen celera i tikvu narezanu na kocke, 1 mali krumpir narezan na ploške, đumbir, sol, papar i muškatni oraščić. Dodajte 1 veliku ravnu žlicu ghee-ja.

Kuhajte otprilike 35 min te sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Po želji dodajte nasjeckani svježi peršin. Možete dodati i maslinovo ulje neposredno prije jela.

2. Ghee mix povrće iz pećnice
Izbor povrća i začina može varirati ovisno o dostupnosti namirnica i ukusu.
Možete koristiti svo korjenasto povrće te luk, češnjak, tikvice, rajčicu, papriku, kao i razne gljive.
Priprema: najprije stavite 2 velike žlice ghee-ja, povrće ostavite u komadu ili prepolovite. Dodajte začine i ostavite u pećnici na 200 stupnjeva kroz 60 min.
Ovo jelo odličan je prilog uz druga jela ili kao samostalan obrok.

 

Više o temama zdravlja, o detoksikaciji i o doktorici Meri Bura potražite na www.mulier.hr ili se javite na 099 21 541 70.

Zdravu kuharicu po preporuci dr Meri Bura (samo na engleskom i njemačkom jeziku) možete takodjer naručiti na www.mulier.hr ili na 0911770825.

FB http://www.facebook.com/drmeribura/

meri.bura@mulier.hr