Kolesterol i zasićene masti te krvožilne bolesti

“Uh, a jel zdravo jesti toliko masti?”
“7 cijelih jaja za doručak?? Ubit će te kolesterol…”
“Ali ja sam čuo/čula na TV-u da treba izbjegavati…”

Komentare i pitanje te vrste čujem gotovo svakodnevno, jer već ima dosta ljudi koji me pitaju za savjete o prehrani. Nakon što im kažem kako se ja hranim i što bih njima preporučio – odmah se pojave upitnici iznad glave. 

Do danas je provedeno jako, jako, jaaaako puno znanstvenih studija na temu utjecaja kolesterola i zasićenih masti na zdravlje srca i krvnih žila. I pogađate – još uvijek nema čvrstih dokaza zbog kojih bi se trebale izbjegavati masti. Je li to možda zato što ni nema razloga?

Ako postoji točan mehanizam koji objašnjava uzročno-posljedičnu vezu, on mora biti uvijek prisutan. Ako ima uzroka, mora biti i posljedice – uvijek! To nije slučaj sto se tiče hipoteze da zasićene masti i kolesterol uzrokuju krvožilne bolesti.
I bitno je držati na umu da znanost nije utakmica da se zbraja rezultat. Npr., 40 studija potkrepljuje neku hipotezu, 35 studija ju pobija. Ne mozemo ovdje reći da je hipoteza ispravna – kvalitetna hipoteza mora obuhvaćati cijelu sliku i biti primjenjiva u svim slučajevima.
Kad se dođe do nečega sto hipoteza ne moze objasniti, vrijeme je za novu hipotezu. Ili proširiti postojeću, ili napraviti novu iz nule. To je znanost!

Ono zbog čega sam s pravom beskrajno frustriran je to da službene institucije još uvijek navode masti i kolesterol kao glavne neprijatelje. Čak i na studiju nutricionizma profesori samo ponavljaju ono što su čuli dok su i sami bili studenti i tako prenose iste dezinformacije dalje. I idemo u krug, desetljeće za desetljećem. Zato apeliram na svoju generaciju nutricionista da kritički obradite ono što čujete. Čitajte znanstvene studije, formirajte svoje mišljenje. 🙂

Ovdje ostavljam samo par izvora, ukoliko će nekoga zanimati, mogu ih iskopati još:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109578
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/
http://www.ravnskov.nu/cholesterol/

Također preporučam i e-knjigu (koja obrađuje preko 100 znanstvenih studija na ovu temu) “The Cholesterol Myths” koju možete skinuti ili pak čitati online ovdje:
http://www.ravnskov.nu/cm/

Trudio sam se opet biti lako razumljiv svima i ne ulaziti u detalje i same znanstvene studije. Ako je netko raspoložen za konstruktivnu diskusiju, slobodno ju započnite u komentarima.

ZAKLJUČAK: Nemojte se bojati masti životinjskog podrijetla. Slodobno jedite meso svih vrsta, špek, punomasni sir. I da vam nije palo na pamet odvajati žumanjak kad jedete jaja. 😀

Hvala na čitanju. 🙂

Autor: Donat Rupčić
Možete me pratiti i kontaktirati putem Facebooka.
Još bi vas moglo zanimati: 10 osnovnih smjernica za gubitak masti

🙂