Kruh sa sjemenkama bez glutena

Kruh sa sjemenkama bez glutena je idealan za sve one koji baš i ne vole klasičan bijeli kruh.
Priprema se vrlo lako, a odlično je što možete kombinirati razne sjemenke i tako prilagoditi okus koji najviše volite. Za kruh sa sjemenkama bez glutena koristili smo sjemenke lana, suncokreta, sezam i bučine golice. Sve navedene sjemenke su odlične za naše zdravlje, a jednostavnim dodavanjem u kruh svakako nutritivno obogaćujemo kruh.

Ako se još niste upoznali sa sjemenkama donosimo Vam nekoliko dobrobiti:
Sjemenke lana– obiluju dobrim masnim kiselinama, sadrže topiva i ne topiva vlakna, izvor su magnezija i vitamina B1
Sjemenke suncokreta– bogate bjelančevinama, sadrže folnu kiselinu i vitamine E, B1, B3, B6
Sezam– snižava krvi tlak, regulira šećer u krvi, sadrže sezamin i sezamolin
Bučine golice– sadrže dijetalna vlakna, željezo, cink i bogate su omega 3 masnim kiselinama

Mi smo naš kruh sa sjemenkama bez glutena odlučili još dodatno obogatiti dodajući ghee maslac umjesto ulja.

Zašto baš ghee maslac? Lako je probavljiv i može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti. Ne sadrži mliječni protein kazein, niti mliječni šećer laktozu, zbog čega je pogodan i za osobe osjetljive na mlijeko i mliječne proizvode. Pozitivno utječe na balans svih tjelesnih i mentalnih funkcija te djeluje preventivno u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta. Pomaže apsorpciji vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sadrži vitamine: A, D, E i K te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
Ne sadrži transmasne kiseline. Blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile. Ghee ima sposobnost stapanja, tj. prodiranja u sve dijelove tijela, vezanja i neutraliziranja toksina. Prirodan je proizvod bez aditiva i konzervansa. Ručno je rađen po tradicionalnoj recepturi. Izuzetno je zdrav. Hrvatski je proizvod. (izvor: ghee.hr)

Autor recepta i fotografije: Bezglutenska radost

Ako ste do sada pravili isključivo bijeli kruh, nadamo se da ćete se sad ipak odlučiti za kruh sa sjemenkama bez glutena.  Za još recepata posjetite stranicu recepti bez glutena.