Maslačna kiselina

MASLAČNA KISELINA I NJEZINI POZITIVNI UČINCI
Čak 3-4% ukupnih masnih kiselina u maslacu čini maslačna kiselina (Butyric acid), te ja tako maslac, time više i ghee kao koncentrirani oblik maslaca njen najbogatiji prehrambeni izvor. Maslačna kiselina je kratkolančana masna kiselina koja ima brojne blagotvorne učinke. Od metaboličkog zdravlja, preko zdravlja crijeva, sve do pokazanog protutumorskog djelovanja.

MASLAČNA KISELINA I METABOLIČKO ZDRAVLJE
Interesantna studija pokazala je dobrobiti maslačne kiseline. Istraživači su zaključili da davanje maslačne kiseline može obrnuti nekoliko štetnih metaboličkih učinaka. Dodavanjem maslačne kiseline u prehranu postignuti su učinci mršavljenja i eliminirala se je tendencija prejedanja. Također je postignuta bolja razina kolesterola, triglicerida i inzulina – sve su to pokazatelji boljeg metaboličkog zdravlja i smanjenog rizika za razvijanje metaboličkog sindroma.
[Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost), visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak. Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan pogrešnim načinom života. Izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, neaktivnost, nedostatak sna samo su neke od odrednica životnog stila modernog čovjeka. Smatra se da upravo takav životni stil pridonosi sve većoj učestalosti metaboličkog sindroma u “zapadnjački orijentiranoj” populaciji. Pretjerani unos rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masnoća i trans-nezasićenih masnih kiselina (porijeklom iz margarina i djelomično hidrogeniranih ulja) tijekom duljeg perioda može uzrokovati povišenu razinu kolesterola, triglicerida i inzulina.]

MASLAČNA KISELINA TE ZDRAVLJE CRIJEVA I ANTI-KANCEROGENO DJELOVANJE
Maslačna kiselina je posebno bitna za zdravlje crijeva, zato što ona služi kao glavni izvor energije za crijevne stanice. Također  se odlikuje anti-kancerogenim i protuupalnim svojstvima koja su važna za očuvanje zdravlja crijeva. Ona inhibira rast i širenje tumorskih stanica te potiče apoptozu (programiranu smrt stanice) kod stanica raka debelog crijeva. Maslačna kiselina čak pokazuje svojstvo da inducira diferencijaciju tumorskih stanica u normalne zdrave stanice.
Butyric-acid-3D-balls