Metabolički sindrom – predstadij mnogih bolesti suvremenog doba

Evo me opet na temama iz sfere prehrane i zdravlja. 😀

Bio sam dobio jako puno pitanja vezana uz trening u teretani pa je stoga zadnjih nekoliko objava bilo na tu temu, ali sada se vraćam na ono što mi je glavni interes. 

Bitno je biti zadovoljan vlastitim izgledom i želja za određenom građom tijela može poslužiti kao motivacija, ali prioritet se definitivno stavlja na zdravlje.

Metabolički sindrom je ime za grupu faktora rizika koji vode prema raznim zdrastvenim problemima poput krvožilnih bolesti, dijabetesa i infarkta. Da bi osoba bila dijagnosticirana s metaboličkim sindromom, mora imati barem 3 od 5 navedenih karakteristika:

– abdominalna pretilost (opseg struka >102cm za muškarce te >88cm za žene)

– povišen krvni tlak (>140/90 mmHg)

– povišena razina glukoze u krvi (>5,5 mmol/L, tj. > 99 mg/dL)

– povišena razina triglicerida u krvi (>1,7 mmol/L, tj. 150 mg/dL)

– snižena razina HDL-a u krvi (<1,0 mmol/L, tj. 40 mg/dL za muškarce te <1,3 mmol/l, tj. <50 mg/dL za žene)

Vi, koji sada čitate, sad se obraćam direktno vama. Ukoliko imate najmanju sumnju da možda imate neku od tih karakteristika, izmjerite opseg struka krojačkim metrom i izmjerite tlak (većina kućanstava ima ta dva alata). Ustanite se i učinite to odmah. Ako imate oba faktora rizika, zatražite kod liječnika da vam da uputnicu za kompletnu krvnu sliku (jednom godišnje bi trebalo biti besplatno svima) da vidite kakvi su vam ostali parametri.

Moguće je da osoba ima samo jedan od navedenih faktora rizika, ali se oni dosta često pojavljuju zajedno. Zašto se pojavljuju zajedno? Zato što imaju zajedniče uzroke: prekomjerna količina masnog tkiva, inzulinska rezistencija i manjak fizičke aktivnosti.

Farmaceutska industrija je ovdje ponudila svoje klasično rješenje, koje se čini najjednostavnije, ali je isto tako najmanje učinkovito – samo uzmite tabletu. “Evo vam tablete za krvni tlak, tablete za šećer, tablete za trigliceride i tablete za kolesterol.”

Ovo možda zvuči kao satira, ali je stvarno istina… postoje tablete za svaku od tih stvari i redovito se propisuju. Čak postoje i razne tablete “za mršavljenje”…

Zdrav razum nalaže da treba riješiti uzrok problema, ali farmaceutska industrija se samo bavi simptomima. Sjetite se koji su uzroci: prekomjerna količina masnog tkiva, inzulinska rezistencija i manjak fizičke aktivnosti.

Dobra vijest je da je jednostavno riješiti te uzroke (a time i sam problem) dobro posloženom prehranom i pametnom fizičkom aktivnošću. 🙂

ZAKLJUČAK:

Prioritet se uvijek stavlja na zdravlje, “fitness ciljevi” ovdje dolaze tek u drugom planu. Metabolički sindrom je skupina faktora rizika koji povećavaju vjerojatnost za krvožilne bolesti, dijabetes i infarkt. Uzroci na koje možemo utjecati su prekomjerna količina masnog tkiva, inzulinska rezistencija i manjak fizičke aktivnosti. Daleko najbolji način za to spriječiti (ili obrnuti ako je već došlo do toga) je sinergija pravilne prehrane i isplanirane fizičke aktivnosti (treninga).

Ako je netko zainteresiran za plan prehrane, online praćenje ili individualne treninge kako bi brže i lakše došao do cilja, javite se u inbox.

Hvala na čitanju. 🙂

Autor: Donat Rupčić
Možete me pratiti i kontaktirati putem Facebooka.
Još bi vas moglo zanimati: 10 osnovnih smjernica za gubitak masti