Naan-indijski kruh

Naan kruh nikako ne smijete propusiti uvrstiti u meni ako pripremate bilo koji indijski, ali također i bliskoistočni  obrok.

Ovaj jednostavni kruh s bogatom poviješću i okusom možete peći tradicionalnom metodom u pećnicu Tandoor, ali Naan će biti ukusan i pećen na tavi na gheeju po receptu blogera Hrvoja i njegovog popularnog bloga Opet gladni!

PORIJEKLO NAANA
Porijeklo recepata o kruhu ukorijenjena je u najstariju povijest kuhinje. Recept za Naan kruh nije iznimka. Ovaj azijski kruh po prvi put spominje 1300. godine indijski pjesnik i glazbenik Amir Khusrow, ali njegovo je podrijetlo daleko starije: vjerojatno od dolaska kvasca u Indiju iz Egipta. Zna se da je tijekom Mogulske ere Naan služio kao doručak kod plemićkih obitelji.

Naan na starom perzijskom jeziku znači kruh, a u Iranu označava bilo koju vrstu kruha. Naan kruh koji se poslužuje u svim indijskim restoranima u cijelom svijetu vjerojatno je izumljen između Indije i Pakistana. Tijekom stoljeća, Naan se proširio u Mjanmar, Afganistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Iran i kinesku regiju Xingjian. Kao rezultat migracijskih tokova, Naan je stigao i do Perzijskog zaljeva.

Donosimo vam Hrvojev recept globalno popularnog kruha Naan u integralnoj varijanti:

Potrebno vam je:
500 gr integralnog brašna sa cjelovitim zrnom,
2 žlice ghee @people2people.hr maslaca,
100 ml jogurta,
žličica šećera i žličica soli,
voda (oko 2-3 dcl),
2 žličice suhog kvasca.

U zdjeli pomijesajte suhe sastojke. Brašno, sol, šećer, kvasac te dodati maslac. Zatim dodati jogurt i vode koliko je potrebno da se dobije glatko tijesto. Umijesite tijesto te ga pustite da se odmori oko 60 minuta. Tijesto izvadite iz posude te ga podijelite na 8 dijelova. Svaki razvucite rukama ili valjkom do željene veličine , nešto manje od veličine tave. Na dobro zagrijanoj tavi na malo maslaca pecite.pogačice sa svake strane po dvije minute. I to je to! Mljac! .

Pratite što Hrvoje fino sprema na njegovom Instagram profilu.