Netra Basti

Netra Basti je ayurvedski tretman koji se fokusira na oči. Kao što svi znamo, oči su jedno od najcijenjenijih osjetila. Kako bismo razumjeli značenje imena Netra Basti, rasčlanit ćemo ga na Netra i Basti. Netra znači „oči“, a Basti na Sanskrtu znači „pročistiti“ ili „okupati“. Tako da Netra Basti zapravo znači očistiti oči.

To je tretman u kojem je oko okupano ili potopljeno gheejem, koji može biti čist ili s dodatkom lijeka.

Oko oka se napravi struktura poput zdenca – to je prsten napravljen od tijesta koji se koristi kako bi zadržao ghee. Oko je potopljeno u gheeju 10-20 minuta. Za to vrijeme sva prašina, sluz i druge nečistoće zarobljene u oko izlaze van i formiraju sloj u gheeju.

Osim čišćenja, Netra Basti ima i jako pozitivan efekt sa nutricionističkog stajališta i sa stajališta ljepote. Opušta i hrani vidni živac i živčani sustav.

Tretman riješava sitne linije, napuhnutost, suhoću očiju i okolne kože te vas ostavlja sa blistavim očima. Pomaže otkloniti bilo koji očni problem, čak i kod ljudi koji imaju prostetsko oko.

Dobrobiti:
– pomaže osvježiti umorne, suhe, svrbne i suzne oči
– poboljšava ljepotu očiju i lica
– hrani vidni živac i živčani sustav
– preventivna je terapija za one koji pate od dijabetesa ili visokog tlaka
– jako dobro otklanja tamne krugove i bore
– djeluje jako smirujuće za suhe i umorne oči, pogotovo za one koji rade za računalom
– pomaže popraviti pamćenje
– otpušta stres širom tijela

Način na koji Netra Bati radi na vašem tijelu je izvrstan. Razlog iza tog uspjeha je taj što je struktura lipida u gheeju slična strukturi prirodnih maziva u našem tijelu, pogotovo blagotovornih za vidni živac i povezane sustave kao što je mozak.

Originalan tekst preuzet sa: www.mavcure.com/ Netra Basti