Pljeskavice od krumpira i Cheddar sira

Više o receptu

Tko kaže da pljeskavice moraju biti isključivo sa mesom? Hrvoje Stojanov donosi nam genijalan recept za pljeskavice u kojima glavnu “ulogu” igraju krumpir, cheddar sir i parmezan. Ako se njega pita, ovo je dobitna kombinacija, svaku od ovih namirnica zasebno obožava, a još kada se sve nađu u istom jelu… milina! Ako se i vama ovo čini kao super ideja za obrok, svakako pročitajte recept i bacite se u izradu.

Hrvoje podsjeća kako i pržena hrana može biti napravljena u zdravoj varijanti. Svoje pljeskavice pekao je na našem ghee maslacu, a ako se već do sada niste upoznali sa gheejem, svakako pročitajte njegov tekst pod rubrikom “Opet pišem” – “Zašto toliko volim ghee”

P.S. Kada se pljeskavice oblikuju, one se valjaju u parmezanu i tako prže u gheeju, zato im je korica hrskava i tamno smeđa! Mljac!

 

Potrebni sastojci:

za 6-7 pljeskavica:

 – 0,5 kg krumpira
– 1 jaje
– 200 grama cheddar sira (polutvrdi sir, 48% m.m.)
– peršin, nasjeckani (kol. po želji)
– 30 grama brašna (3-4 žlice)
– sol
– papar
– žličica luka u prahu
– 50 grama parmezana

Korak po korak

Korak 1

Krumpir ogulite, skuhajte, napravite pire i pustite da se ohladi.

Korak 2

Kada se krumpir ohladio, dodajte jaje, sir, peršin, brašno te posolite, popaprite i stavite luk.

Korak 3

Smjesu dobro promiješajte, ona mora biti kompaktna i od nje biste trebali bez problema oblikovati pljeskavice.

Korak 4

U poseban tanjur stavite parmezan te svaku pljeskavicu uvaljate sa svih strana. Zagrijte maslac ili ulje, ovisno na čemu već pečete te svaku pljeskavicu pecite otprilike 3-4 minute sa svake strane. Pecite na srednje jakoj vatri. Nadam se da imate kvalitetnu tavu 🙂 Korica će poprimiti lijepu, smeđu boju. Izvana će biti hrskave zbog parmezana, a iznutra mekane i sočne!

Dobar tek! 🙂

Pratite Food Blog Opet gladni Hrvoja Stojanova i pronađite njegove originalne recepte, odlične savjete i ideje.