Prokulice s pancetom i Ghee Black namazom

Moje omiljeno povrće su prokulice i brokula, piše Marina Obradović koja stoji iza projekta Priče jedne kuhače.

Samo neka je zeleno, hrskavo i jednostavno za pripremu, posebno u danima gužve kada nemam puno vremena. Djeca ovo jelo ne žele ni vidjeti pa uživamo suprug i ja, jedino što moram paziti da ne ukradu hrskavu pancetu, nju svi vole. A od kada sam otkrila Ghee Black, ovo je jelo dobilo novu dimenziju. Već sam pisala o GHEE maslacu, a njegova glavna karakteristika koja oduševljava jest što je lako probavljiv i pogodan je za osobe osjetljive na mlijeko i mliječne proizvode. A Ghee Black je namaz s ghejem i crnim češnjakom! Crni češnjak nastaje prirodnom fermentacijom svježeg (bijelog) češnjaka te kao antioksidans djeluje 10 puta snažnije od njega.  Crni sam češnjak probala prvi put prije nekoliko mjeseci i to u vrlo neobičnoj kombinaciji, štrudli. Oduševio me na prvu iz više razloga, nema intenzivan miris, puno je boljeg okusa od bijelog i meni najvažnije, ne snižava tlak. Od tada sam u potrazi za crnim češnjakom i našla sam ga u najluđoj kombinaciji s ghee maslacem. Poseban je to okus koji jednostavno morate probati zbog zdravlja, a i zbog arome. Možete ga dodavati mesu, povrću i raznim umacima, a najbolji je kada ga probate žličicom 🙂  Neki dan sam pripremila slani doručak sa zobenim pahuljicama i Ghee Black i moram vam reći da je to bila prava harmonija okusa, idealan početak dana! Probajte i uživajte!

Recept i priprema za Prokulice s pancetom i Ghee Black

Sastojci za 2 osobe:

20 dkg pancete
½ kg prokulica
2 žlice Ghee maslaca People2People
1 žličica Ghee black namaza People2People
2 žlice sezama
Žličica soli
½ žličice papra
4 rotkvice
Svježa salata po želji (radič, matovilac)

Priprema:

  1. Pancetu narežite na tanke listiće, a prokulicu očistite i operite. Veće prokulice prerežite na pola da otprilike sve budu jednake veličine, tako će u isto vrijeme biti gotove.
  2. Pancetu pržite na vlastitoj masnoći dok ne postane hrskava, a zatim ju izvadite i ostavite sa strane zajedno s masnoćom.
  3. U tavu dodajte ghee maslac i prokulice pa pržite na srednjoj vatri dok prokulice ne omekšaju (cca 10 min).
  4. Dodajte sezam, promiješajte i pržite još 5 minuta. Dodajte sol i papar.
  5. Prokulice su gotove kada omekšaju, ali moraju ostati al dente (lagano hrskave), dodajte im pancetu bez masnoće i na kraju ghee black. Promiješajte i pustite minutu da se okusi prožmu.
  6. Prije posluživanja dodajte svježu salatu i rotkvice narezane na tanke kolutiće. Po želji možete posuti ribanim sirom.

Savjet:

Ovo jelo možete pripremiti i bez pancete, kako vam je draže i ovisno da li želite pripremiti glavno jelo ili prilog. Meni je ova kombinacija s pancetom fenomenalna jer je brzo gotova, zasitna i ukusna. Ponekad, ali vrlo rijetko, pancetu zamijenim kobasicom što je isto vrlo ukusna kombinacija. Masnoću od pancete obično bacim, ali neki ju vole preliti preko jela kod posluživanja pa odlučite sami.

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Gotovo za: 30 minuta

Zapratite Marinu i na njenoj Facebook stranici, ima puno zanimljivih savjeta, recepata i edukacija, a svakako potražite i njene Kartice  s receptima!