Rižoto s bundevom i šumskim gljivama

Donosimo vam recept Darka Kontina – Kremasti rižoto s bundevom i pirjanim šumskim gljivama.
Kod posluživanja za bogatiji okus rižota na vrh stavite malo kiselog vrhnja ili jogurta.

Namirnice
  • 200 grama riže (sirove, nekuhane Arborio riže)
  • 150 grama pirea od pečene bundeve (može i butternut tikva ili neka druga vrsta tikve)
  • 150 grama raznolikih šumskih gljiva
  • 1000 ml povrtnog temeljca
  • 150 grama žutog luka
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica Ghee-a (pročišćeni mliječni maslac)
  • po ukusu parmezana
  • po ukusu čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
  • po ukusu soli i papra
Upute
  1. U suhoj dubokoj tavi kratko prepecite gljive. Ovisno o veličini gljiva možete ih narezati na manje komade. Pecite ih taman koliko im treba da počnu ispuštati sokove, a zatim ih odložite sa strana na tanjur.

  2. Sokovima gljiva dodajte maslinovo ulje i na njega stavite dinstati sjeckani luk. Luk je potrebno dinstati do zlatno smeđe boje. Veći je problem ako luk nije dovoljno dinstan nego ako je dinstan previše.

  3. Dinstanom luku dodajte sirovu i neopranu rižu. Ispiranjem riže isprat ćete s površine i dio škroba koji bi kasnije pomogao učiniti rižoto kremoznim. Rižu dinstajte do minutu ili do kada čujete da koje zrno riže krene pucketati.

  4. Rižu i luk podlijte s bijelim vinom i nastavite miješati rižu sve dok vino ne ispari. Zatim dodajte i umiješajte pire od bundeve. Pire od bundeve je meso pečene bundeve koje je usitnjeno u kremu pomoću štapnog miksera ili električne sjeckalice.

  5. Uz stalno miješanje postepeno krenite dodavati manje količine povrtnog temeljca. Kako će većina temeljca ispariti tj upiti se u rižu nastavite dolijevati ostatak. Začinite po potrebi dodatno rižoto. Kroz 30 minuta riža bi trebala biti kuhana.

  6. Rižoto sklonite sa štednjaka i u njega dobro umiješajte maslac.

  7. Rižoto poslužite s gljivama, listićima parmezana i malo kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta. Dobar tek!

    Originalan recept, kao i mnoga druga slana i slatka jela potražite na Darkovoj web kuharici