Donosimo vam recept Darka Kontina – Kremasti rižoto s bundevom i pirjanim šumskim gljivama.
Kod posluživanja za bogatiji okus rižota na vrh stavite malo kiselog vrhnja ili jogurta.
- 200 grama riže (sirove, nekuhane Arborio riže)
- 150 grama pirea od pečene bundeve (može i butternut tikva ili neka druga vrsta tikve)
- 150 grama raznolikih šumskih gljiva
- 1000 ml povrtnog temeljca
- 150 grama žutog luka
- 100 ml bijelog vina
- 2 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica Ghee-a (pročišćeni mliječni maslac)
- po ukusu parmezana
- po ukusu čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
- po ukusu soli i papra
-
U suhoj dubokoj tavi kratko prepecite gljive. Ovisno o veličini gljiva možete ih narezati na manje komade. Pecite ih taman koliko im treba da počnu ispuštati sokove, a zatim ih odložite sa strana na tanjur.
-
Sokovima gljiva dodajte maslinovo ulje i na njega stavite dinstati sjeckani luk. Luk je potrebno dinstati do zlatno smeđe boje. Veći je problem ako luk nije dovoljno dinstan nego ako je dinstan previše.
-
Dinstanom luku dodajte sirovu i neopranu rižu. Ispiranjem riže isprat ćete s površine i dio škroba koji bi kasnije pomogao učiniti rižoto kremoznim. Rižu dinstajte do minutu ili do kada čujete da koje zrno riže krene pucketati.
-
Rižu i luk podlijte s bijelim vinom i nastavite miješati rižu sve dok vino ne ispari. Zatim dodajte i umiješajte pire od bundeve. Pire od bundeve je meso pečene bundeve koje je usitnjeno u kremu pomoću štapnog miksera ili električne sjeckalice.
-
Uz stalno miješanje postepeno krenite dodavati manje količine povrtnog temeljca. Kako će većina temeljca ispariti tj upiti se u rižu nastavite dolijevati ostatak. Začinite po potrebi dodatno rižoto. Kroz 30 minuta riža bi trebala biti kuhana.
-
Rižoto sklonite sa štednjaka i u njega dobro umiješajte maslac.
-
Rižoto poslužite s gljivama, listićima parmezana i malo kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta. Dobar tek!
Originalan recept, kao i mnoga druga slana i slatka jela potražite na Darkovoj web kuharici