Što je ghee i 10 razloga zašto ga je dobro uključiti u prehranu

Autor: Zorana Jagodić / www.fitness.com.hr

Ako ste ikada tražili neku zdraviju varijantu masnoće na kojoj možete peći namirnice koje jedete, svakako ste naišli na ghee. A ako ste samo jednom probali ghee, svakako ste ga zauvijek uvrstili u svoju prehranu jer se radi o namirnici koja ne samo da je iznimno dobre nutritivne vrijednosti, ono što je njezino dodatno bogatstvo je i okus: nježan i mekan, ghee hrani daje posebnu aromu koju ne možete ne voljeti.

Ghee se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji, a i nalazimo ga u ajurvedskoj medicini gdje se koristi za masaže ili kao baza za različite biljne preparate za tretiranje opeklina ili osipa.

Što je ghee?
Ghee je pročišćeni oblik maslaca. U usporedbi s maslacom, ghee ima približno sličan sastav masti, ali je ghee pročišćen od laktoze i kazeina, pa je pogodan osobama koje su osjetljive na ove mliječne proteine. I ghee i maslac se dobivaju od kravljeg mlijeka.

Ghee se dobiva topljenjem i kuhanjem običnog maslaca. Maslac se kuhanjem razdvaja na tekuće masti i krute dijelove mlijeka. Nakon odvajanja, kruti dijelovi mlijeka se uklanjaju, što znači da ghee ima manje laktoze od maslaca jer se upravo ovaj protein odvaja i uklanja u procesu proizvodnje gheeja.

Kako se radi ghee?
Ghee se proizvodi tako da se maslac grije dulje vremena i iz njega se odvajaju kruti dijelovi, čime dobivamo proizvod koji ima intenzivniji, lagano orašasti okus te intenzivniju i tamniju žutu boju. Upravo zbog toga što ghee ima višu točku gorenja od običnog maslaca, smatra ga se idealnim za pečenje i druge termičke procese tijekom kojih se hrana izlaže visokim temperaturama.

Za pripremu gheeja potrebno je imati što kvalitetniji maslac, kako bi i ghee koji se dobije bio visoke kvalitete.

Ghee se dobiva zagrijavanja maslaca iz kojeg se uklanjaju voda i krute tvari, dok se ne dobije bistra zlatna tekućina, koja je po svojem sastavu 99% čista mliječna masnoća. Tijekom izrade gheeja vrlo je bitno paziti da smjesa ne izgori ili se ne prekuha.

Tijekom kuhanja maslaca i dobivanja gheeja odvajaju se mliječni proteini, šećeri i voda, a ovaj pročišćeni proizvod zbog svojeg sastava ima neograničen rok trajanja. Bitno je samo čuvati ga na suhom i hladnom mjestu.
Prednosti pripreme hrane na gheeju

1. Okus
Niz je prednosti pripreme namirnica na gheeju, a jedan je svakako okus. Ghee ima ugodan, bogat, lagano orašast okus, a jelima daje mekoću i punoću okusa. Okus je intenzivniji nego u maslaca pa ga za okus jelu treba vrlo malo.

2. Visoka točka gorenja
Točka gorenja namirnice odnosi se na temperaturu na kojoj ulje počinje gorjeti i dimiti se. Osim što je to trenutak u kojem može doći do izbijanja vatre, to je i vrijeme u kojem se razbijaju visokovrijedni fitonutrijenti, a masti počinju oksidirati i stvarati štetne slobodne radikale.

Visoka točka gorenja gheeja daje mu prednost pred drugim masnoćama kad se govori o termičkoj obradi namirnica. Ghee gori tek na 250 stupnjeva Celzijevih, dok je ta točka maslacu na 170 stupnjeva.

Zbog toga je ghee savršen za pečenje jaja, mesa, ribe i drugih namirnica koje se peku na jako visokim temperaturama, pogotovo kada želite dobiti hrskavu koricu namirnice. Ghee se u ovom procesu neće uništiti i postati štetan za vaše zdravlje nego će njegova vrijednost ostati cjelovita i sigurna.

3. Bogatstvo vitamina topivih u mastima
Priprema hrane na gheeju je izvrstan način kako da u svoj jelovnik uključite niz vitamina topivih u mastima. Ghee može povećati unos vitamina A, E i K, koji igraju važnu ulogu u zdravlju kože i vidu.

Dodatno, ovo može biti iznimno pozitivno ukoliko bolujete on nekih crijevnih bolesti, poput primjerice Crohnove bolesti jer tijelo tada ima problema s apsorpcijom u mastima topivih vitamina.

4. Ne sadrži laktozu ni kazein
Ova karakteristika gheeja je iznimno bitna za osobe koje imaju alergiju na mlijeko, što se može protezati od osjetljivosti na kazein do intolerancije na laktozu. Alergije na kazein mogu izazvati oticanje usana, ustiju, jezika, lica i ždrijela, osim ili gušenje.

Intolerancija na laktozu ima nešto blaže simptome od alergije na kazein, a među njima su nadutost, mučnina, povraćanje i grčevi.

Osobe koje imaju neko od ovih stanja, nemaju problema s konzumacijom gheeja jer je on očišćen i od kazeina i od laktoze.

5. Sadrži konjugiranu linolnu kiselinu
Ghee je iznimno bogat konjugiranom linolnom kiselinom (CLA), masnom kiselinom koja ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Studije su potvrdile da CLA može biti djelotvorna u smanjenju tjelesne masti, sprečavanju stvaranja karcinoma, ublažavanju upalnih procesa i čak smanjenju krvnog tlaka.

6. Sadrži butirat
Butirat ili maslačna kiselina je masna kiselina kratkog lanca koja igra središnju ulogu u zdravlju crijeva. Studije sugeriraju da butirat može pomoći u održavanju zdravih razina inzulina, boriti se protiv upalnih procesa i pružiti olakšanje osobama koje boluju od stanja poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Ova masna kiselina se proizvodi u crijevnoj flori kada se unose vlakna. Kao primarni izvor energije za stanice u debelom crijevu, butirat je ključ za zdrav mikrobiom crijeva što igra iznimno važnu ulogu u ljudskom zdravlju.

7. Jača kosti
Uključivanje gheeja u prehranu može pomoći dosezanju dnevnih potreba za vitaminom K. ovaj vitamin ima niz funkcija u ljudskom organizmu, od zgrušavanja krvi, srčanog zdravlja i moždanih funkcija, do zdravlja kostiju.

Naime, vitamin K je izravno uključen u metabolizam kostiju te porast specifičnih proteina koji su potrebni kalciju u izgradnji kostiju. Studije potvrđuju da je nizak unos vitamina K povezan sa smanjenom gustoćom kostiju kod žena.

8. Pomaže u mršavljenju
Srednjelančane masne kiseline koje se nalaze u zdravim masti kao što su ghee i kokosovo ulje mogu potaknuti sagorijevanje masti i pomoći u gubitku kilograma. Pregledna studija koja je obuhvatila 13 studija iz 2015. pokazala je da trigliceridi srednjeg lanca pomažu u smanjenju tjelesne težine, opsega struka i kukova, ukupne masnoće i masnoće na trbuhu, u usporedbi s trigliceridima dugog lanca.

Osim toga, i CLA, jedna od primarnih masnih kiselina koje se nalaze u gheeju, također je povezana s gubitkom masnog tkiva.

9. Poboljšava probavu
Ranije spomenuti butirati doprinose zdravlju probavnog sustava. Oni opskrbljuju energijom stanice u crijevima, potpomažu funkcije crijevne mikroflore te pomažu u borbi protiv upalnih procesa.

Po nekim studijama, butirati pomažu u borbi protiv zatvora, smanjuju bolove tijekom pražnjenja crijeva i poboljšavaju peristaltiku (pokrete crijeva).

10. Smanjuje upalne procese
Akutni upalni procesi su normalni i poželjni odgovori imunološkog sustava na negativne vanjske utjecaje, no kronične upale doprinose razvoju kroničnih bolesti i svakako ih treba spriječiti.

Laboratorijske studije su pokazale da butirati utječu na smanjenje upalnih procesa pa time mogu spriječiti niz bolesti koje u osnovi imaju neku upalu, popit artritisa, upalnih crijevnih bolesti, Alzheimerove bolesti, dijabetesa pa čak i nekih oblika karcinoma.

Stoga, nakon svega napisanoga, koji je vaš razlog zašto ne koristite ghee?

Reference:
Cushing, K. Alvarado, DM. Ciorba, MA. Butyrate and Mucosal Inflammation: New Scientific Evidence Supports Clinical Observation. Clin Transl Gastroenterol. 2015 Aug; 6(8): e108.
Danohoe, DR. Garge, N. Zhang, X. Sun, W. O’Connell, TM. Bunger, MK. Bultman, SJ. The Microbiome and Butyrate Regulate Energy Metabolism and Autophagy in the Mammalian Colon. Cell Metab. 2011 May 4; 13(5): 517–526.
Gaullier, JM. Halse, J. Høye, K. Kristiansen, K. Fagertun, H. Vik, H. Gudmundsen, O. Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y reduces body fat mass in healthy overweight humans. Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.
Lee, KW. Lee, HJ. Kim, YJ. Role of the conjugated linoleic acid in the prevention of cancer. Crit Rev Food Sci Nutr. 2005;45(2):135-44.
Gao, Z. Yin, J. Zhang, J. Ward, RE. Martin, RJ. Lefevre, M. Cefalu, WT. Ye, J. Butyrate Improves Insulin Sensitivity and Increases Energy Expenditure in Mice. Diabetes. 2009 Jul; 58(7): 1509–1517.
Mumme, K. Stonehouse, W. Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-63.