Štrukli na juhu

“Mislim da bi baka, da je i dalje samnom, bila jako ponosna na ove štrukle na juhu koje je i meni pripremala
Sve je to ona radila iz glave, bez recepta, sa svojim vrijednim rukama. Naravno sa svim domaćim sastojcima… Uvijek se brinula da imamo domaćih jaja, a danas, kada nje više nema, uvijek nam uskoče ujak i ujna. Njegovati tradiciju znači oživljavati uspomene. 💟 Dašak modernog, ali zdravog u ove štrukle dao je @people2people.hr
Ghee maslac. Baka bi da je živa zagunđala da zašto nije domaća mast, ali…i to bi razumjela, kao sto je uvijek imala razumijevanja za sve što sam radio. 😉 ”
(objava Hrvoje Stojanova na njegovom Instagram profilu).

Potrebni sastojci:

Tijesto za štukle:

0,5 kg oštrog brašna
2 jaja
oko 2 dcl mlake vode
malo soli

Nadjev:

350 – 400 gr svježeg sira
1 jaje
malo soli

Za juhu je potrebno:

ghee
glavica luka
200 gr kiselog vrhnja
crvena paprika
litra vode

Priprema:

Umijesiti štrukle. Potrebno je umijestiti tijesto od brašna, jaja, soli i vode, s tim da vodu dodajemo postepeno. Tijesto podijelite na dva dijela, a svaki dio premažite gheejem. Zatim je potrebno razvaljati tijesto, ali ne pretanko, kako bi se u juhi dobro skuhali bez da se raspadaju.

Nakon što smo tijesto razvaljali potrebno ga je premazati nadjevom. Nadalje, štrukle savijemo, a prstima pritisnemo kako nadjev ne bi ostao na rubovima. Na pritisnutom mjestu tanjurom izrežemo male štrukljiće 🙂

Juha. Na tavi prodinstamo luk na ulju te dodamo crvenu papriku i to zalijemo sa pola litre vode. Štrukle dodajemo kada voda zakipi te dodajemo ostatak vode.

Juha se kuha otprilike 10 minuta, a kako bi juhicu zgustili, dodajemo smjesu od žlice brašna, 0,5 dcl vode i kiselog vrhnja.
Začiniti još po želji i volji te kuhati još par minuta.

Dobar tek 🙂

Hvala Hrvoje!
Originalnu objavu kao i ostale odlične recepte potražite na blogu Opet gladni