Ghee i ayurveda

ghee-ayurveda

Što je Ayurveda?

Što je Ayurveda?Ayurveda doslovno znači Znanje (nauk) o životu (ayus-život veda-znanje). To je najstariji zapisani sustav medicine, koji svoje začetke ima u Indiji te predstavlja izvor iz kojeg su nastale mnoge druge tradicije prevencije liječenja koje poznajemo i danas. Svojim načelima obuhvaća sve segmente našeg života i objedinjuje fizičko i duhovno tijelo.

Prema ayurvedi bitan utjecaj na zdravlje imaju navike, okruženje, te brojni unutarnji i vanjski čimbenici s kojima se susrećemo tijekom života. Jedan od vrlo važnih segmenata Ayurvede je i hrana koja pomaže uspostavi ravnoteže između uma, tijela i duha. Svi najstariji ayurvedski tekstovi i učitelji govore o ljekovitoj upotrebi ghee-a i o njegovoj snazi.

Prema ayurvedi ghee blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile te ima sposobnost stapanja, tj. prodiranja u sve dijelove tijela, vezanja i neutraliziranja toksina.

Cijeni se zbog uravnoteženja sve tri doshe (Vate, Pitte i Kaphe) i poznat je kao odlična namirnica za poboljšavanje raspoloženja. Povećava svih sedam dhatua: sedam tkiva – plazma (rasa), krv (rakta), mišići (malsa), masno tkivo (medas), kosti (asthi), živci – moždina (majja), reproduktivna tkiva (šhukra). Rasplamsava Agni (probavnu vatru) i jača Ojas (životnu snagu). Nezamjenjiv je u pojedinim tretmanima Panchakarme (prirodni tretmani za čišćenje tijela od toksina i pomlađivanje).

 

Doznajte više – Riječ stručnjaka