Ghee u kulinarstvu

4-seasons ghee za sva godišnja doba!

Pravi kulinarski znalci koriste ghee kao osnovu za pripremu jela, dodatak jelima radi punoće okusa i mirisa ili prženja začina.

Ukusan je kao namaz na kruhu ili prepečencu, u zobenoj kaši, žgancima, mlincima, krumpiru, tjestenini ili  riži; dodaje okus i osobitu aromu juhama, varivima i umacima. Odličan je kod pirjanja, pečenja, pohanja,  pripreme slanih i slatkih jela, kruha, kolača, keksa, palačinki te svake druge primjene kao zamjena za razna ulja, maslac ili margarin.

Podjednako primjenjiv za pripremu svih vrsta jela.

Ima dugi rok trajanja i stabilna je masnoća koja prilikom prženja dobro podnosi visoke temperature (njegova točka dimljenja je između 250°-260°C), dok je većini biljnih ulja granica do 200°C. Ne otpušta slobodne radikale i svakodnevna je namirnica za sve one koji paze na svoje zdravlje i bitno im je što jedu. Pogodan je za sve životne dobi i radi lake probavljivosti dobro ga podnose mala djeca, kao i stariji ljudi.Budući da mu je okus pun i izrazit, može ga se upotrijebiti manje nego ulja.

Ghee se može prilično dugo skladištiti radi niskog udjela vlage, ali i radi mogućih antioksidacijskih svojstava. Pri sobnoj temperaturi može se čuvati 6-8 mjeseci, no preporučuje se čuvanje na temperaturama ispod 20˚C (van den Berg, 1988.; Rajorhia, 1993.; Sserunjogietal., 1998.).

 

Ghee maslo kao dio naše tradicije

U pojedinim krajevima Hrvatske, mnoga su domaćinstva, vrijednim rukama naših baka, od davnine oplemenjena mliječnim maslom. Želeći sačuvati veću količinu maslaca koja se nije mogla odmah potrošiti ili se trebala spremiti za „crne dane“, naše su bake strpljivim prokuhavanjem maslaca produljivale njegov rok trajanja.

Cijeli se postupak pripravljanja, tj. pročišćavanja, odvijao bez dodatnog filtriranja, kako se niti jedan hranjivi sastojak ne bi morao baciti. Tako prokuhani maslac nazvale su maslo, te ga mudro koristile kao preljev za poboljšanje okusa jednostavnim jelima, a istovremeno intuitivno znale da će maslom obogaćena hrana dati više snage nejakoj dječici, neumornim poljodjelcima i starijim ili bolesnim ukućanima.

Iako potječe od iste sirovine (mliječnog maslaca), postoji znatna razlika između ghee-a i masla, a više o tome pročitajte ovdje.