Što je Ghee?

Ghee/pročišćeni maslac

Iza staroindijskog naziva GHEE, krije se pročišćeni maslac, čista mliječna masnoća koja se dobija tradicionalnim postupkom od najkvalitetnijeg maslaca.

Taj jedinstveni prirodni proizvod, kojega su istinski ljubitelji zdrave hrane prepoznali u cijelom svijetu, pripravljan je od davnina i u našim krajevima, kako bi se najdragocjeniji sastojci kravljeg mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv i može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti.

Ne sadrži mliječni protein kazein, niti mliječni šećer laktozu, zbog čega je pogodan i za osobe preosjetljive na mlijeko i mliječne proizvode.
Pozitivno utječe na balans svih tjelesnih i mentalnih funkcija te  djeluje preventivno u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta. Pomaže apsorpciji vitamina, minerala i fitonutrijenata.

Sadrži vitamine: A, D, E i K te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina.  Ne sadrži transmasne kiseline. Blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile.  Ghee ima sposobnost stapanja, tj. prodiranja u sve dijelove tijela, vezanja i neutraliziranja toksina.

Redovito se upotrebljava u kulinarstvu, medicini i u religiozne svrhe širom svijeta i u Europi. Još od davnina nazivan je kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. Isprobajte ga i saznajte zašto.

  • Prirodan proizvod bez aditiva i konzervansa
  • Ručno rađen po tradicionalnoj recepturi
  • Za sve koje brinu o svojem zdravlju
  • Hrvatski proizvod

Zašto je Ghee dobar?

Ghee povećava hranjivu vrijednost hrane. Prema analizi Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba „Andrija Štampar“ghee „people2people d.o.o. Zagreb“ na 100 g masla sadrži:

  • energetsku vrijednost od 895,5 kcal/3681,5 kJ
  • bjelančevine < 0,5 g
  • ugljikohidrate < 0,35 g
  • 99,5 g masti (od toga zasićene masne kiseline 73,4 g)

Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina (CLA), te kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina doprinose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi (Park, Haenlein; MilkandDairy Products in Human Nutrition: Production, Compositionand Health, Wiley&SonsLtd., 2013.).

Sadrži minimalno 99,6% mliječne masti, 0,4% slobodnih masnih kiselina i ne više od 0,1% vlage. Ne sadrži laktozu.

Poznato je da ghee sadrži nekoliko zasićenih i nezasićenih masnih kiselina koje ulaze u metaboličke procese i:

  • Pomažu pri zacjeljivanju rana i opeklina
  • Pokazuju antiulkusna svojstva (pomažu u sprečavanju čira na želucu)
  • Učinkovite su pri liječenju očnih infekcija(Biyanietal.; 2011.)

Sadrži kratkolančane masne kiseline poput: maslačne, kapronske, kaprilne i kaprinske, koje su u nižim koncentracijama nego u maslacu, što gheeju omogućava:
dulje vrijeme skladištenja i laku probavljivost(Park &Haenlein, 2006.)

Sadrži polarne lipide koji imaju ulogu u:

  • smanjivanju kolesterola (podiže „dobar“ – HDL, smanjuje „loš“ – LDL kolesterol) i srčanih bolesti
  • antikancerogena svojstva iako im mehanizam djelovanja još nije poznat
  • baktericidna svojstva
  • prevenciji diabetesa
  • usporavanju Alzheimerove bolesti (Nilsson, 1969.; Noh&Koo, 2003.; Spitsberg,2005.)

Bogat je konjugiranim linolnim kiselinama (CLA) koje privlače pažnju znanstvenika radi:
prevencije diabetesa, pretilosti, ateroskleroze i mnogih drugih zdravstvenih problema
inhibiranja, usporavanja rasta više vrsta tumorskih stanica (debelog crijeva, dojke, probavnog trakta)
mogućnosti podizanja imuniteta, poboljšanja zdravlja kostiju (Miller etal., 2008; Wangetal., 2001.; Kelleyetal., 2007.; Ha etal., 1987; Benjamin &Spener, 2009)

Sadrži u vodi netopljive vitamine:
A, D, E, K korisne za imunološki sustav