Ghee/pročišćeni maslac
Iza staroindijskog naziva GHEE, krije se pročišćeni maslac, čista mliječna masnoća koja se dobija tradicionalnim postupkom od najkvalitetnijeg maslaca.
Taj jedinstveni prirodni proizvod, kojega su istinski ljubitelji zdrave hrane prepoznali u cijelom svijetu, pripravljan je od davnina i u našim krajevima, kako bi se najdragocjeniji sastojci kravljeg mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa.
Svojstva:
- Lako probavljiv i može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti
- Ne sadrži mliječni protein kazein, niti mliječni šećer laktozu, zbog čega je pogodan i za osobe osjetljive na mlijeko i mliječne proizvode
- Pozitivno utječe na balans svih tjelesnih i mentalnih funkcija te djeluje preventivno u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta.
- Pomaže apsorpciji vitamina, minerala i fitonutrijenata te na taj način povećava hranjivu vrijednost hrane
- Sadrži vitamine: A, D, E i K te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina
- Ne sadrži transmasne kiseline
- Sadrži minimalno 99,6% mliječne masti, 0,4% slobodnih masnih kiselina i ne više od 0,1% vlage
- Prirodan je proizvod bez aditiva i konzervansa
- Ručno je rađen po tradicionalnoj recepturi
- Izuzetno je hranjiv
- 100% hrvatski proizvod
Redovito se upotrebljava u kulinarstvu, medicini i u religiozne svrhe širom svijeta i u Europi. Još od davnina nazivan je kraljevskim uljem ili tekućim zlatom.
Prema analizi Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba „Andrija Štampar“ „people2people d.o.o. Zagreb“ na 100 g masla – people2people ghee maslac sadrži:
- energetsku vrijednost od 895,5 kcal/3681,5 kJ
- bjelančevine < 0,5 g
- ugljikohidrate < 0,35 g
- 99,5 g masti (od toga zasićene masne kiseline 73,4 g)
Zašto je Ghee dobar ?
Mnoštvo je znanstvenih dokaza koji pokazuju da različiti bioaktivni spojevi poput konjugiranih linolnih kiselina (CLA), te kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina doprinose poboljšanju zdravlja i dugovječnosti ljudi (Park, Haenlein; MilkandDairy Products in Human Nutrition: Production, Compositionand Health, Wiley&SonsLtd., 2013.).
Poznato je da ghee sadrži nekoliko zasićenih i nezasićenih masnih kiselina koje ulaze u metaboličke procese i:
- Pomažu pri zacjeljivanju rana i opeklina
- Pokazuju antiulkusna svojstva (pomažu u sprečavanju čira na želucu)
- Učinkovite su pri ublaćžavanju očnih infekcija(Biyanietal.; 2011.)
Sadrži kratkolančane masne kiseline poput: maslačne, kapronske, kaprilne i kaprinske, koje su u nižim koncentracijama nego u maslacu, što gheeju omogućava:
dulje vrijeme skladištenja i laku probavljivost (Park &Haenlein, 2006.)
Sadrži polarne lipide koji imaju ulogu u:
- smanjivanju kolesterola (podiže „dobar“ – HDL, smanjuje „loš“ – LDL kolesterol) i srčanih bolesti
- antikancerogena svojstva iako im mehanizam djelovanja još nije poznat
- baktericidna svojstva
- prevenciji diabetesa
- usporavanju Alzheimerove bolesti (Nilsson, 1969.; Noh&Koo, 2003.; Spitsberg,2005.)
Bogat je konjugiranim linolnim kiselinama (CLA) koje privlače pažnju znanstvenika radi:
prevencije diabetesa, pretilosti, ateroskleroze i mnogih drugih zdravstvenih problema
inhibiranja, usporavanja rasta više vrsta tumorskih stanica (debelog crijeva, dojke, probavnog trakta)
mogućnosti podizanja imuniteta, poboljšanja zdravlja kostiju (Miller etal., 2008; Wangetal., 2001.; Kelleyetal., 2007.; Ha etal., 1987; Benjamin &Spener, 2009)