Sve objave

10 osnovnih smjernica za skidanje masnog tkiva

10 osnovnih smjernica za skidanje masnog tkiva

Donat Rupčić

“Kako skidati masti na pamet način i da se kile ne vrate?” To je jedno od najčešćih pitanja i donosim vam odgovor u obliku 10 jednostavnih smjernica.
U kolaboraciji s Eat Different je odlučeno da se to napravi da bude vizualno upečatljivo.

Napravili smo i PDF koji je namijenjen da ga isprintate i zalijepite doma na frižider ili pak prijatelju na frižider, zalijepite u teretnu ili na Facebook. 
Link za preuzimanje PDF-a, bolja je kvaliteta za printanje nego slika na facebooku: http://ge.tt/2CzD3Gk2

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Koliko ponavljanja je najbolje u seriji?

Koliko ponavljanja je najbolje u seriji?

Donat Rupčić

„S kojom kilažom da radim? Koliko ponavljanja u seriji?“

Ciklus o mišićnom rastu se nastavlja; imam osjećaj da je ovo postao najiščekivaniji sadržaj koji objavljujem. Do sada smo objasnili mehanizme mišićnog rasta te obradili volumen (koliko serija raditi) i frekvenciju (koliko često trenirati). Danas odgovaramo na pitanja iz podnaslova.

Broj ponavljanja i kilaža koju koristimo su obrnuto povezani, to je svima logično. Ljudi me stalno pitaju što je bolje: Veća kilaža i manji broj ponavljanja ili manja kilaža i veći broj ponavljanja?

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Što jesti kada smo van kuće dulje vrijeme?

Što jesti kada smo van kuće dulje vrijeme?

Donat Rupčić

Pitaju me ljudi stalno što da jedu kada su u pokretu i nemaju prilike pripremiti si uobičajeni obrok. Glavni izbor većini ljudi su pekarnice, ali to je užasan izbor. Hrpetina ugljikohidrata koji nas neće dugo držati sitima i još uz to dosta masti, proteina ima samo u tragovima, a vitamina i minerala nigdje na vidiku.

U svakom obroku trebamo podmiriti proteine, to je prva stvar. Ja uvijek kažem: Ako nema proteina – nije obrok! Ako nas ne čeka neki trening uskoro ili smo baš gotovi s treningom, onda još uz to ubaciti neki izvor vlakana i masti kako bismo usporili probavu i dobili što dulji osjećaj sitosti.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Koliko puta tjedno trenirati?

Koliko puta tjedno trenirati?

Donat Rupčić

Objava broj dva o varijablama težinskog treninga, danas pričamo o frekvenciji. Prošla je objava u ciklusu bila o volumenu pa preporučam da ju pročitate (ponovo) ukoliko već niste. Frekvencija treninga opisuje učestalost treninga, a možemo ju promatrati na dva načina: 
1. Koliko treninga u tjednu 
2. Koliko puta tjedno raditi određenu mišićnu skupinu 
Iako većinom ljudi razmišljaju o frekvenciji na prvi način, sa stajališta mišićnog rasta nam je druga puno relevantnija pa krećemo od tamo.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
BCAA i glutamin su bacanje para

BCAA i glutamin su bacanje para

Donat Rupčić

Znam da je idući članak trebao biti o frekvenciji treninga, ali ovo je uletilo. Dobio sam jučer pitanje od jedne čitateljice ima li razlike između BCAA u prahu i u kapsulama. Bolje je pitanje: Ima li uopće razloga to uzimati? Spoiler: Ne. XD

BCAA je skraćenica za Branched-Chain Amino Acids. Prevedno na hrvatski, aminokiseline razgranatog lanca. Tu spadaju leucin, izoleucin i valin. Iako riječ aminokiselina možda zvuči kao nešto posebno – nije. Aminokiseline nisu ništa drugo već gradivne jedinice proteina. O tome sam detaljno pisao u člancima na temu proteina pa sam zato ovdje kratak. Onda zdravi razum nalaže da ako osoba unosi dovoljno proteina kroz prehranu, automatski unosi i dovoljno pojedinih aminokiselina.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Koliko serija raditi?

Koliko serija raditi?

Donat Rupčić

Kao što sam i obećao, kreću objave o varijablama težinskog treninga za mišićni rast (hipertrofiju). Prva po redu, i jedna od najvažnijih, jest volumen. Volumen se generalno računa kao (broj serija) x (broj ponavljanja u seriji). Međutim, ta mjera ima jednu manu – ne uzima u obzir s kojom se kilažom radi. Kako bismo bolje opisali ukupni rad, treba uvesti novu veličinu.

U stranoj literaturi nailazimo na nešto što nazivaju „volume load“. Ne znam kako to prevode autori s našeg govornog područja, ali ja sam to odlučio zvati „težinski volumen“. Kao što se da naslutiti iz imena, težinski volumen računamo kao (broj serija) x (broj ponavljanja u seriji) x (kilaža). Ovo nam daje puno bolji uvid, jer vjerujem da je svima jasno da ne može biti isti učinak kad se radi 12 ponavljanja s 40kg kao kad se radi 12 ponavljanja s 80kg. ?

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Kako mišići rastu – mehanizmi hipertrofije

Kako mišići rastu – mehanizmi hipertrofije

Donat Rupčić

Što je hipertrofija? Mišićna hipertrofija, po definiciji, je povećanje volumena mišićnih vlakana. Najjednostavnije rečeno, kada pričamo o hipertrofji zapravo pričamo o mišićnom rastu. Postoje tri mehanizma kojima se pripisuje mišićni rast – mehanička napetost, metabolički stres, oštećenja na mišićnim vlaknima. Misao vodilja koju želim da imate u glavi dok čitate idućih nekoliko odlomaka: tijelo se uvijek trudi adaptirati na stres kojem ga podvrgnemo. Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Kako razlikovati dobrog od lošeg trenera

Kako razlikovati dobrog od lošeg trenera

Donat Rupčić

Društvene su mreže pune raznih trenera, i ja sam eto jedan od njih. Volim vjerovati kako svojim pristupom odskačem od uobičajenog, ali to prepuštam drugima da prosude. Do sada sam imao prilike raditi izravno s povećim brojem ljudi te s još više ljudi u teretani u kojoj radim pa sam čuo svakakve horror priče o bivšim trenerima koje su neki ljudi imali. I na svoje sam oči isto vidio svašta te čuo i priče od drugih ljudi iz branše. Postavlja se onda pitanje: Kako da netko odabere trenera s kojim vrijedi surađivati?

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Prehrana po krvnim grupama je bullshit

Prehrana po krvnim grupama je bullshit

Donat Rupčić

Bio sam šokiran kada sam saznao koliko ljudi vjeruje u ovako nešto i još uvijek se susrećem s time. Čak i određen broj mojih čitatelja me pitao za ovo pa je sada krajnje vrijeme da napišem članak o ovome. U kratkim crtama objasnit ću što su zapravo krvne grupe i zašto to ne može utjecati na prehranu te ćemo naposlijetku pogledati što kažu znanstvene studije. 😉

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više