Sve objave

Novogodišnje odluke i kako izgleda suradnja za mnom

Novogodišnje odluke i kako izgleda suradnja za mnom

Donat Rupčić

“Ove godine dolazim u formu!”
”Nova godina – nove navike”

U godini postoje dva perioda kada ljudi odjednom dobiju inspiraciju da dođu u formu: početak ljeta i početak godine. Stalnim vježbačima je dobro poznat taj nagli influks novih članova u teretani. Isto tako je opće poznato da će se velik dio njih zadržati u teretani mjesec dana, eventualno dva mjeseca. Zašto je to tako, zašto se to događa? Ima više razloga: neki unutarnji faktori i neki vanjski.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Ketogena dijeta, vodič za početnike

Ketogena dijeta, vodič za početnike

Donat Rupčić

UVOD U METABOLIZAM I KETOGENU DIJETU

Neki od čitatelja možda su već upoznati s ketogenom dijetom, ali vjerujem da je za većinu ovo ipak nešto novo. Za lakše razumijevanje članka, prvo ćemo u kratkim crtama proći osnove metabolizma pa tek onda krećemo pričati o samoj ketogenoj dijeti.

Postoje tri različita makronutrijenta: ugljikohidrati, proteini i masti. Makronutrijenti su nužni za funkcioniranje organizma, oni su nam izvori energije i gradivnih jedinica od kojih se sastoji naše tijelo.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Koliko proteina trebamo dnevno?

Koliko proteina trebamo dnevno?

Donat Rupčić

”A kolko proteina?”
To je jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja kad netko kreće s teretanom. Ajmo ukratko proletiti razne preporuke i vidjeti koliko one imaju smisla. Odmah da napomenem, sve se ove preporuke odnose na svejede! Za vegane je preporučeno +10% zbog manje kvalitete proteine, o čemu sam detaljno pisao nedavno.
Za one lijene čitanja, bacite barem oko na zaključak. 😉

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Proteini – što su, zašto ih trebamo, koje su razlike između biljnih i životinjskih?

Proteini – što su, zašto ih trebamo, koje su razlike između biljnih i životinjskih?

Donat Rupčić

Velik dio ljudi kad čuje riječ “proteini” pomisli na “tamo neki prah koji uzimaju bilderi” pa idemo odmah to riješiti. Proteini (stari naziv: bjelančevine) su jedan od tri osnovna makronutrijenta (druga dva su ugljikohidrati i masti). Nalazimo ih u većim količinama u hrani poput mesa, ribe, jaja, sira, orašastih plodova, itd. Onaj “prah” je izolat proteina sirutke – korisna stvar, ali se nikako ne smije brkati s pojmom proteini.

Proteini u prvoj liniji imaju gradivnu ulogu u organizmu. Tako je, građeni smo od proteina pa nije ni čudo da nam upravo oni trebaju za rast i oporavak. Ono što su cigle na kući, to su u našem tijelu proteini. Osim gradivne, proteini imaju i regulatornu funkciju – neki hormoni su zapravo proteini.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više

Što su trans-masne kiseline i zašto su loše

Donat Rupčić

Konačno na red dolazi zadnji dio ciklusa o masnim kiselinama.  Sigurno ste puno puta dosad čuli da se spominju nekakve “trans-masti” kao nešto što je loše, ali vjerojatno se većina vas pita što uopće znači taj prefiks “trans”. U kratkim crtama ćemo proći kemijsku pozadinu stvari i pratiti kroz povijest raširenost uporabe. Za potpuno razumijevanje bilo bi poželjno da ste pročitali prethodne dvije objave koje sam pisao o masnim kiselinama. Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Razne miskoncepcije o prehrani i kako ih ljudi koriste kako izlike

Razne miskoncepcije o prehrani i kako ih ljudi koriste kako izlike

Donat Rupčić

”Ali ‘zdrava hrana’ je skupa…” ”Ali tako se ne može hraniti ‘normalna osoba’ koja ima ‘normalan posao’…” ”Ali kako ti se da, otkud ti volja…” ”Ali to mi nije fino, ja radije pojedem cijelu čokoladu da budem sretna…” Stvari ovakve vrste čujem redovito. Samo jučer sam u jednom danu čuo svaku od ovih rečenica. Danas ću se osvrnuti samo na prve dvije da objava ne bude predugačka, ostale ostavljam za kasnije. Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više

Sajmovi zdravog življenja

people2people

29.09.-02.10.2016. na Zagrebačkom velesajmu Organica&Cronoplja, APItera i Mystic. Prirodna ravnoteža, zdrav život, snaga javne riječi te mogućnost odabira između više opcija – konvencionalan ili komplementaran način življenja, temeljne su odrednice ovog projekta. Postignuti rezultati proteklih godina potvrđuju da su Sajmovi zdravog življenja jedan od propulzivnijih sajmova koji rastu iz godine … Pročitajte dalje

BLOG, Novosti
Saznajte više
Kako je prehrambena industrija prebacila krivnju sa šećera na zasićene masti

Kako je prehrambena industrija prebacila krivnju sa šećera na zasićene masti

Donat Rupčić

Ne, ovo nije samo špekulacija ili neka teorija zavjere – to se zaista dogodilo! Prije tjedan-dva je objavljen rad u jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa koji analizira interne dokumente šećerne industrije i daje uvid u službenu komunikaciju između industrije i tima znanstvenika.

Mnogi ljudi koji su već ranije ušli u dubinu materije na temu povezanosti hrane i krvožilnih bolesti su intuitivno znali da je morala prehrambena industrija igrati ulogu u formiranju prehrambenih smjernica – kako drugačije objasniti razdor između stvarnog utjecaja pojednih nutrijenata na zdravlje i onoga što se servira javnosti?! Ali sada, konačno, postoje dokazi crno-na-bijelo tko je odigrao ulogu, kada je to krenulo te koliko je novaca bilo u igri!

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više