Sve objave

Metabolički sindrom – predstadij mnogih bolesti suvremenog doba

Metabolički sindrom – predstadij mnogih bolesti suvremenog doba

Donat Rupčić

Evo me opet na temama iz sfere prehrane i zdravlja. 😀

Bio sam dobio jako puno pitanja vezana uz trening u teretani pa je stoga zadnjih nekoliko objava bilo na tu temu, ali sada se vraćam na ono što mi je glavni interes. 

Bitno je biti zadovoljan vlastitim izgledom i želja za određenom građom tijela može poslužiti kao motivacija, ali prioritet se definitivno stavlja na zdravlje.

Metabolički sindrom je ime za grupu faktora rizika koji vode prema raznim zdrastvenim problemima poput krvožilnih bolesti, dijabetesa i infarkta. Da bi osoba bila dijagnosticirana s metaboličkim sindromom, mora imati barem 3 od 5 navedenih karakteristika:

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Kemijska struktura masti i ulja

Kemijska struktura masti i ulja

Donat Rupčić

ŠTO TO ZNAČI ZASIĆENA, A ŠTO NEZASIĆENA MASNA KISELINA?

Sigurno ste puno puta čuli da se spominju zasićene i nezasićene masti, ali vjerojatno velik dio vas ne zna što to točno znači. U ovom mini-ciklusu kraćih objava ću vam probati približiti tematiku na molekularnoj razini. Idućih dana ćemo pričati što to znači omega-3 i što su trans-masti, ali danas krećemo s osnovama. 😉

Masti i ulja su po svojoj strukturi esteri alkohola glicerola i triju masnih kiselina. (Slika 1)

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Što su omega-3 i omega-6 te njihov utjecaj na zdravlje

Što su omega-3 i omega-6 te njihov utjecaj na zdravlje

Donat Rupčić

Druga po redu objava u mini-ciklusu o masnim kiselinama. Za početak opet nekoliko rečenica o kemijskoj pozadini kako biste razumjeli materiju, a onda u nastavku praktični savjeti za popravljanje zdrastvenog stanja. 🙂

Oznake ω [omega] koriste se za označavanje položaja prve dvostruke veze u odnosu na metilni kraj (poznatiji i kao omega kraj) masne kiseline. Tako nam je primjer za omega-3 masnu kiselinu α-linolenska, a primjer za omega-6 je linolna kiselina. 

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Ravnoteža energije i je li kalorija zaista kalorija

Ravnoteža energije i je li kalorija zaista kalorija

Donat Rupčić

Dosta se rijetko pojavi neki jako značajan znanstveni rad koji ima velik utjecaj na području prehrane. Nedavno su izašla dva takva rada! Ovo je nešto što bi trebala pročitati svaka osoba kojoj je stalo do prehrane kako bi razumjeli koje su najbitnije stavke koje trebaju biti zadovoljene.

RAVNOTEŽA ENERGIJE
Ovo je daleko najbitnija stavka što se tiče promjene tjelesne mase. Najispravniji način za razmatranje tjelesne mase je u obliku zaliha energije. U našim mišićima, unutarnjim organima i u masnom tkivu je uskladištena energija. Energiju unosimo hranom, a trošimo ju na rad organa koji održavaju tjelesne funkcije, na fizičku aktivnost i na probavu same hrane koju unesemo. Unos i potrošnja energije NISU odvojeni. Imamo niz mehanizama koji se trude da tjelesna masa ostane nepromijenjena, ali to nije tema ovog članka.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Kolesterol i zasićene masti te krvožilne bolesti

Kolesterol i zasićene masti te krvožilne bolesti

Donat Rupčić

“Uh, a jel zdravo jesti toliko masti?”
“7 cijelih jaja za doručak?? Ubit će te kolesterol…”
“Ali ja sam čuo/čula na TV-u da treba izbjegavati…”

Komentare i pitanje te vrste čujem gotovo svakodnevno, jer već ima dosta ljudi koji me pitaju za savjete o prehrani. Nakon što im kažem kako se ja hranim i što bih njima preporučio – odmah se pojave upitnici iznad glave. 

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Zdrava hrana ili pravilna prehrana?

Zdrava hrana ili pravilna prehrana?

Donat Rupčić

“Donosimo vam recept za zdravu…”
“LCHF kruh: zbog sastojaka kruh je zdrav…”
“Serviramo vam ideju za lagan i zdrav ručak…”
“5 zdravih doručaka, a nisu smoothie…”

Prošla je praktički godina dana otkada sam napisao članak na ovu temu, sada je došlo vrijeme da ga proširim. Bio sam potaknut naslovima koji su me dočekali kada sam otvorio Facebook. Stanje sada nije ništa bolje po pitanju toga. Štoviše, još je i gore. Primjećujete što im je zajedničko? Svaki od njih spominje tu nekakvu famoznu “zdravu hranu”. Ja sam ovdje da vam kažem da je “zdrava hrana” besmislena sintagma.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više

Kemijska pozadina masti

people2people

Masti su se dugo percipirale kao loša komponenta hrane. Razlog zašto su neko vrijeme smatrane lošima je bilo zbog loše provedenih eksperimenata, potpomognuto senzacionalističkim naslovima u medijima koji su dali još neralniju sliku stvarnosti.  Međutim, provedeno je dovoljno kvalitetnih znanstvenih istraživanja koja pokazuju da se ne treba bojati masti, već … Pročitajte dalje

BLOG
Saznajte više

Ta divna heljda

people2people

Ono što heljdu izdvaja od drugih žitarica je odsustvo glutena i vrlo brza priprema. Potrebno je svega 20-tak minuta kuhanja bez prethodnog namakanja da mala i tvrda zrnca utrostruće svoj volumen i omekane. Heljdu možete koristiti za pripremu jela baš kao što koristite i rižu, a od mljevene heljde dobiva … Pročitajte dalje

Recepti
Saznajte više

Maslačna kiselina

people2people

MASLAČNA KISELINA I NJEZINI POZITIVNI UČINCI Čak 3-4% ukupnih masnih kiselina u maslacu čini maslačna kiselina (Butyric acid), te ja tako maslac, time više i ghee kao koncentrirani oblik maslaca njen najbogatiji prehrambeni izvor. Maslačna kiselina je kratkolančana masna kiselina koja ima brojne blagotvorne učinke. Od metaboličkog zdravlja, preko zdravlja … Pročitajte dalje

BLOG
Saznajte više