Sve objave

Što su trans-masne kiseline i zašto su loše

Donat Rupčić

Konačno na red dolazi zadnji dio ciklusa o masnim kiselinama.  Sigurno ste puno puta dosad čuli da se spominju nekakve “trans-masti” kao nešto što je loše, ali vjerojatno se većina vas pita što uopće znači taj prefiks “trans”. U kratkim crtama ćemo proći kemijsku pozadinu stvari i pratiti kroz povijest raširenost uporabe. Za potpuno razumijevanje bilo bi poželjno da ste pročitali prethodne dvije objave koje sam pisao o masnim kiselinama. Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Razne miskoncepcije o prehrani i kako ih ljudi koriste kako izlike

Razne miskoncepcije o prehrani i kako ih ljudi koriste kako izlike

Donat Rupčić

”Ali ‘zdrava hrana’ je skupa…” ”Ali tako se ne može hraniti ‘normalna osoba’ koja ima ‘normalan posao’…” ”Ali kako ti se da, otkud ti volja…” ”Ali to mi nije fino, ja radije pojedem cijelu čokoladu da budem sretna…” Stvari ovakve vrste čujem redovito. Samo jučer sam u jednom danu čuo svaku od ovih rečenica. Danas ću se osvrnuti samo na prve dvije da objava ne bude predugačka, ostale ostavljam za kasnije. Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više

Sajmovi zdravog življenja

people2people

29.09.-02.10.2016. na Zagrebačkom velesajmu Organica&Cronoplja, APItera i Mystic. Prirodna ravnoteža, zdrav život, snaga javne riječi te mogućnost odabira između više opcija – konvencionalan ili komplementaran način življenja, temeljne su odrednice ovog projekta. Postignuti rezultati proteklih godina potvrđuju da su Sajmovi zdravog življenja jedan od propulzivnijih sajmova koji rastu iz godine … Pročitajte dalje

BLOG, Novosti
Saznajte više
Kako je prehrambena industrija prebacila krivnju sa šećera na zasićene masti

Kako je prehrambena industrija prebacila krivnju sa šećera na zasićene masti

Donat Rupčić

Ne, ovo nije samo špekulacija ili neka teorija zavjere – to se zaista dogodilo! Prije tjedan-dva je objavljen rad u jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa koji analizira interne dokumente šećerne industrije i daje uvid u službenu komunikaciju između industrije i tima znanstvenika.

Mnogi ljudi koji su već ranije ušli u dubinu materije na temu povezanosti hrane i krvožilnih bolesti su intuitivno znali da je morala prehrambena industrija igrati ulogu u formiranju prehrambenih smjernica – kako drugačije objasniti razdor između stvarnog utjecaja pojednih nutrijenata na zdravlje i onoga što se servira javnosti?! Ali sada, konačno, postoje dokazi crno-na-bijelo tko je odigrao ulogu, kada je to krenulo te koliko je novaca bilo u igri!

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Metabolički sindrom – predstadij mnogih bolesti suvremenog doba

Metabolički sindrom – predstadij mnogih bolesti suvremenog doba

Donat Rupčić

Evo me opet na temama iz sfere prehrane i zdravlja. 😀

Bio sam dobio jako puno pitanja vezana uz trening u teretani pa je stoga zadnjih nekoliko objava bilo na tu temu, ali sada se vraćam na ono što mi je glavni interes. 

Bitno je biti zadovoljan vlastitim izgledom i želja za određenom građom tijela može poslužiti kao motivacija, ali prioritet se definitivno stavlja na zdravlje.

Metabolički sindrom je ime za grupu faktora rizika koji vode prema raznim zdrastvenim problemima poput krvožilnih bolesti, dijabetesa i infarkta. Da bi osoba bila dijagnosticirana s metaboličkim sindromom, mora imati barem 3 od 5 navedenih karakteristika:

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Kemijska struktura masti i ulja

Kemijska struktura masti i ulja

Donat Rupčić

ŠTO TO ZNAČI ZASIĆENA, A ŠTO NEZASIĆENA MASNA KISELINA?

Sigurno ste puno puta čuli da se spominju zasićene i nezasićene masti, ali vjerojatno velik dio vas ne zna što to točno znači. U ovom mini-ciklusu kraćih objava ću vam probati približiti tematiku na molekularnoj razini. Idućih dana ćemo pričati što to znači omega-3 i što su trans-masti, ali danas krećemo s osnovama. 😉

Masti i ulja su po svojoj strukturi esteri alkohola glicerola i triju masnih kiselina. (Slika 1)

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Što su omega-3 i omega-6 te njihov utjecaj na zdravlje

Što su omega-3 i omega-6 te njihov utjecaj na zdravlje

Donat Rupčić

Druga po redu objava u mini-ciklusu o masnim kiselinama. Za početak opet nekoliko rečenica o kemijskoj pozadini kako biste razumjeli materiju, a onda u nastavku praktični savjeti za popravljanje zdrastvenog stanja. 🙂

Oznake ω [omega] koriste se za označavanje položaja prve dvostruke veze u odnosu na metilni kraj (poznatiji i kao omega kraj) masne kiseline. Tako nam je primjer za omega-3 masnu kiselinu α-linolenska, a primjer za omega-6 je linolna kiselina. 

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Ravnoteža energije i je li kalorija zaista kalorija

Ravnoteža energije i je li kalorija zaista kalorija

Donat Rupčić

Dosta se rijetko pojavi neki jako značajan znanstveni rad koji ima velik utjecaj na području prehrane. Nedavno su izašla dva takva rada! Ovo je nešto što bi trebala pročitati svaka osoba kojoj je stalo do prehrane kako bi razumjeli koje su najbitnije stavke koje trebaju biti zadovoljene.

RAVNOTEŽA ENERGIJE
Ovo je daleko najbitnija stavka što se tiče promjene tjelesne mase. Najispravniji način za razmatranje tjelesne mase je u obliku zaliha energije. U našim mišićima, unutarnjim organima i u masnom tkivu je uskladištena energija. Energiju unosimo hranom, a trošimo ju na rad organa koji održavaju tjelesne funkcije, na fizičku aktivnost i na probavu same hrane koju unesemo. Unos i potrošnja energije NISU odvojeni. Imamo niz mehanizama koji se trude da tjelesna masa ostane nepromijenjena, ali to nije tema ovog članka.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Kolesterol i zasićene masti te krvožilne bolesti

Kolesterol i zasićene masti te krvožilne bolesti

Donat Rupčić

“Uh, a jel zdravo jesti toliko masti?”
“7 cijelih jaja za doručak?? Ubit će te kolesterol…”
“Ali ja sam čuo/čula na TV-u da treba izbjegavati…”

Komentare i pitanje te vrste čujem gotovo svakodnevno, jer već ima dosta ljudi koji me pitaju za savjete o prehrani. Nakon što im kažem kako se ja hranim i što bih njima preporučio – odmah se pojave upitnici iznad glave. 

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više
Zdrava hrana ili pravilna prehrana?

Zdrava hrana ili pravilna prehrana?

Donat Rupčić

“Donosimo vam recept za zdravu…”
“LCHF kruh: zbog sastojaka kruh je zdrav…”
“Serviramo vam ideju za lagan i zdrav ručak…”
“5 zdravih doručaka, a nisu smoothie…”

Prošla je praktički godina dana otkada sam napisao članak na ovu temu, sada je došlo vrijeme da ga proširim. Bio sam potaknut naslovima koji su me dočekali kada sam otvorio Facebook. Stanje sada nije ništa bolje po pitanju toga. Štoviše, još je i gore. Primjećujete što im je zajedničko? Svaki od njih spominje tu nekakvu famoznu “zdravu hranu”. Ja sam ovdje da vam kažem da je “zdrava hrana” besmislena sintagma.

Pročitajte dalje

Donatov blog
Saznajte više