Ono što heljdu izdvaja od drugih žitarica je odsustvo glutena i vrlo brza priprema. Potrebno je svega 20-tak minuta kuhanja bez prethodnog namakanja da mala i tvrda zrnca utrostruće svoj volumen i omekane.
Heljdu možete koristiti za pripremu jela baš kao što koristite i rižu, a od mljevene heljde dobiva se ukusno brašno od kojeg se rade žganci i neka druga jela.
Recept koji vam dajemo vrlo je jednostavan i brz za pripremu.
Sastojci:
1 žlica ghee-a
mladi luk
tikvice
patliđan
heljda
tofu
tvrdi sir
Priprema: na ghee-u prepecite mladi luk, dodajte tikvice, patliđan i heljdu. Solite i začinite po želji te ostavite da lagano kipi 20-tak minuta uz povremeno miješanje i dolijevanje vode. Servirajte uz tofu narezan na kockice, naribani sir i malo tamari ili shoyu umaka.
Dobar vam gheetek!