Tekuće zlato u našoj kuhinji

Ghee ili, u našim krajevima poznatije kao maslo ili pročišćeni maslac, je izuzetno zdrava namirnica. Mnoge kulture su cijenile ovu namirnicu i nazivale je ‘tekućim zlatom’, ‘kraljevskim uljem’ i ‘nektarom božanstava’ zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstva.

Piše: Marijana Brodarić, www.divineenergypark.org

Vrijednost ghee-a je zaista mnogostruka i daje nam dobrobiti koje ne bi trebalo zanemariti. Ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava; daje inteligenciju, memoriju, dugovječnost; daje sjaj licu i očima, tijelu gipkost; uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Uravnotežuje cijeli organizam.

Svojstva i priprema

Napravljen je od kravljeg mlijeka. To je čista mliječna masnoća, bogata zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti. Općenito, maslo ili ghee ne sadrži mliječnu kiselinu i pogodan je i za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, odnosno ne podnose laktozu.

Vrlo je jednostavan za pripremu. Nesoljen maslac stavimo u posudu i kuhamo na laganoj vatri. Pjena koja se diže na površinu posude je od mliječnih proteina koji se odvajaju. Pri kraju kuhanja se pjena polako slegne na dno i čuje se pucketanje. To je znak da isparava ostatak vode iz maslaca i kada se počne stvarati zlatno-smeđi talog na dnu, ghee je gotov i maknemo ga s vatre. Pričekamo da se malo rashladi i procijedimo ga kroz gazu u staklenke. Možemo ga držati u frižderu ili na hladnijem mjestu (smočnici).

Konzumacija i religijsko obilježje ghee-a

Koristi se kao dodatak prehrani. Možemo ga konzumirati kao ukusan namaz na kruhu, kao masnoću za kuhanje, pirjanje, prženje, možemo ga dodati u skoro sva jela kao delikatesni dodatak koji svojom aromom poboljšava okus jela, za kolače, za napitke… No za zdravlje i ravnotežu u tijelu je ipak dovoljno uzeti po 1 žličicu dnevno!

Ghee ima i jedno izuzetno svojstvo da prenosi ljekovita svojstva biljaka ne mijenjajući ih. Zato je pogodan za razne ljekovite biljne pripravke. Također se koristi, još od drevnog vedskog doba, kod rituala i ceremonija prinošenja darova bogovima  jer se smatra supstancom bogova, te prijenosnikom molitvi božanstvima. Prinošenjem ghee-ja bogovi su zadovoljeni i čuju naše molitve.

Ovakav nektar bogova će sigurno zadovoljiti i vaše nepce!

Preuzeto sa: http://alternativa.hr/priroda-i-zdravlje/item/1541-tekuce-zlato-u-nasoj-kuhinji.html
uz dopuštenje autora:  www.divineenergypark.org