Castagnole su talijanske karnevalske fritule koje se izrađuju od prhkog tijesta, prže u dubokom ulju kao i fritule koje smo navikli jesti te se još onako tople posipaju šećerom u prahu. Također, mogu se i puniti čokoladom, riccotom…
Ovo su Castagnole po receptu Hrvoja Stojanova sa njegovog bloga Opet gladni.
Potrebni sastojci:
Za dvadesetak castagnola
- 250 grama glatkog brašna
- 40 grama maslaca (ghee maslac people2people)
- 2 jaja
- 30 grama meda (vi možete staviti šećer)
- 120 ml mlijeka
- naribana korica limuna (neprskana, polovica)
- prstohvat soli
- ulje za prženje (ja sam koristio ghee maslac i suncokretovo – s obzirom da treba velika količina, to mi je jedino bilo dostupno. Vi npr. možete i kokosovo ulje..)
- žličica ruma ili nekog drugog likera (anis.. )
- pola žličice praška za pecivo
- šećer u prahuU Italiji se tradicionalno pripremaju u vrijeme tzv. “Carnevalea” odnosno karnevala ili kako oni to još nazivaju “Mardi Gras”. Svo to slavlje započinje četrdeset dana prije Uskrsa a uključuje festivale, povorke, maškare te uživanje u finoj hrani. Sve to završava se na Pepelnicu kada i započinje Korizma.
I vi možete uživati u ovoj finoj talijanskoj slastici. Postoje dvije mogućnosti pripreme. Jedna je razvaljati tijesto i oblikovati kuglice, a druga je mogućnost bez da se tijesto razvlači, iz smjese direktno uzimati dio te rukama oblikovati kuglice. Slijedi recept, sve će vam biti puno jasnije nakon što ga pročitate.
Korak po korak kako pripremiti ove predivne venecijanske fritule pročitajte na blogu Opet gladni