Zapitajte se samo, što bi to trebalo značiti “zdrava hrana”? Vjerojatno vam pada na pamet nešto tipa “pa hrana koja je dobra za zdravlje.” Većini ljudi je prva asocijacija voće i povrće. Recimo, sigurno će velika većina reći da je brokula zdrava. Možemo li živjeti samo na brokuli – naravno da ne. I upravo se o tome i radi, potrebno je šire sagledati stvari.
Svaki put kada kažete da je neka namirnica ili neki recept zdrav, mali psić umre. Nemojte da psići umiru. To je čisti marketing. Svuda se nalazi taj prefiks „zdravo“, jer to prolazi. Ta je riječ danas toliko isprostituirana da ju odbijam koristiti u bilo kojem kontekstu. Uzdahnem i uhvatim se za glavu svaki put kada me netko pita: „Donat, jel ovo zdravo?“ Umjesto da odgovorim s da/ne, u par rečenica im dam sljedeće objašnjenje:
Umjesto da gledamo svaku komponentu pojedinačno, treba gledati ukupnu sliku. Ne promatramo svaku HRANU (namirnicu) zasebno, već se uvodi pojam PREHRANA! I kada se opisuje prehrana, koriste se termini pravilna/nepravilna prehrana. Npr. stvari koje povoljno utječu na ZDRAVLJE su adekvatna razina fizičke aktivnosti, izbjegavanje stresa, dovoljna količina sna i PRAVILNA PREHRANA.
Kako točno ta prehrana izgleda ovisi o dobnoj skupini, spolu, eventualnim alergijama/intolerancijama, ciljevima te vrsti i količini fizičke aktivnosti. To možda zvuči komplicirano, ali zapravo ni nije toliko, jer se ima dosta toga zajedničkog. Pazi se na unos energije te makro- i mikronutrijenata. Pije se dovoljno vode. Izbjegavaju se trans-masne kiseline i višak šećera.
U detalje sad ne budem išao jer o tome redovito pišem u objavama, ali sam da vam dam neku sliku.
Hvala na čitanju. 🙂
Autor: Donat Rupčić
Možete me pratiti i kontaktirati putem Facebooka.
Još bi vas moglo zanimati: 10 osnovnih smjernica za gubitak masti