Zlatno mlijeko od kurkume

Zlatno mlijeko je ukusan napitak koji se sastoji od kurkume, još nekih začina i najčešće Gheea.
Kurkuma pokazuje puno veći ljekoviti potencijal ukoliko ju otopimo i popijemo s mlijekom i malo Ghee, nego vodom, kako većina ljudi radi. I s vodom je učinkovita, također i u čaju s svježim đumbirom, no u kombinaciji s mlijekom i ghee, ljekovita svojstva kurkume bivaju višestruko jača.
U Ayurvedi je iznimno bitan način na koji ljekovitu biljku unosimo u organizam, dakle ne samo biljka nego i medij kroz koji unosimo biljku. To može biti voda, mlijeko, Ghee, te mnogi drugi mediji… Svaka biljka ostvaruje svoj puni potencijal tek ukoliko znamo izabrati pravi medij za nju, odnosno anupanu.

Ljekoviti Ghee od Kurkume, Kardamona, Cimeta, Papra i Đumbira
Prije svega, predlažem da si napravite ljekoviti Ghee od kurkume i začina na način da ukuhate biljke u Ghee na vrlo laganoj, najlakšoj mogućoj vatri.

Mjere su sljedeće:
20g začina (Kurkuma : ostali začini  u omjeru 2 : 1) : 120g Ghee
Kuhajte na vrlo, vrlo laganoj vatri 3-5 minuta, uz stalno miješanje. Ne smije zagoriti. Zatim procijedite kroz sterilnu gazu i cjedilo. Ako Vam više odgovara neprocjeđeno, može i tako.
Ovo je najjednostavniji način izrade ljekovitog Gheea.

Recept za ayurvedsko Zlatno mlijeko
1/4- 1/2 žličice ljekovitog Gheea otopite u šalici mlijeka te dodajte prstohvat papra.
Ukoliko nemate Ljekoviti Ghee pri ruci, možete 1/8 žličice svakog od navedenih začina staviti u mlijeko, te na vatru da prokuha.
Zlatno mlijeko preporučujem piti svaki dan, osobito osobama koje imaju problema s artritisom i bolnim zglobovima. U tom slučaju možete u Ghee ukuhati malo veći omjer kurkume od ostalih začina.

Autor: Tanja Kraljić Strgačić, dipl. ayurvedska terapeutkinja
Pročitajte više